Stadse Fratsen - Vrome woorden (column)

HAREN/GRONINGEN/TEN BOER Vrome woorden. Daarin is nog nooit iemand gestikt. Het waarmaken van die vrome woorden blijkt over het algemeen wat lastiger. We hebben weer een prachtexemplaar gevonden deze week: ‘Mijn boodschap voor iedereen in dit vak is om de samenleving niet tegen je in het harnas te jagen. Om succesvol te zijn, heb je iedereen nodig. Alleen dan kun je het draagvlak behouden.’

Was getekend: Hotze Hofstra provinciaal energiecommissaris. Een onbezoldigde functie bedoeld om de energietransitie aan te jagen. Het jaar is nog jong, maar de kans is klein dat iemand er dit jaar in slaagt om nog meer mensen tegen zich in het harnas te jagen.

Ten zuiden van Haren tekende hij als door de gemeente ingehuurd projectleider acht gebieden in waar wel zonneparken zouden kunnen komen. In Noordlaren, in Onnen, in Glimmen en het zuiden van Haren weten ze niet wat ze zien.

Dat je er aan denkt om in dit kwetsbare gebied zonneparken te realiseren is al best erg, dat je het in je hoofd haalt om daadwerkelijk acht locaties in te tekenen en officieel ter inspraak te leggen, is gekkenwerk. Efficiënter breng je het draagvlak voor groene energie niet om zeep. Het regent momenteel bezwaren bij de gemeente Groningen. De inspraak is verlengd tot 21 januari.

Extra onbehagelijk moet het voor de bewoners zijn dat Hofstra niet bepaald een onafhankelijke ambtenaar is. Hij heeft ook nog een commercieel belang bij zonneparken (zie voorpagina). Voortdurend zullen bewoners zich dus afvragen: is hier iemand aan het werk die het beste voorheeft met het klimaat, of met zijn portemonnee?

Hoe dan ook hoeven bewoners van het gebied bij Hofstra niet te rekenen op al teveel begrip voor hun argumenten. Toen eind 2019 in Elsevier een kritisch stuk verscheen over alternatieve energie twitterde hij: ‘Verzet tegen de energietransitie is zo 2007’.

Door Bram Hulzebos