Kopperprent 2021 ‘Gezicht op Oostum’ van Jannes de Vries speciaal voor Gezinsbode-lezers

GRONINGEN Nadat vorig jaar de mijlpaal van de 25e kopperprent werd bereikt, geeft het Grafisch Centrum Groningen ook dit jaar weer een prent uit op Koppermaandag.

Lezers van de Gezinsbode kunnen de bon in de krant van 13 januari ingevuld opsturen naar Grafisch Centrum Groningen, Warmoesstraat 41, 9724 JJ Groningen. Rechtstreeks bestellen kan ook via www.grafischcentrumgroningen.nl. De kopperprent kan zaterdag 16 januari, tussen 11.00 en 15.00 uur, veilig worden afgehaald bij het Grafisch Centrum. Lees verderop meer hierover.

Koppermaandag is de eerste maandag na Driekoningen en van oudsher was dit een dag waarop drukkers feest vierden en hun baas een mooi drukwerk aanboden, hun kopperprent. Traditiegetrouw is ook nu op de kopperprent van het Grafisch Centrum een schilderij van een lid van kunstenaarsgroep De Ploeg afgebeeld.

Gezicht op Oostum

Dit jaar is voor de kopperprent gekozen voor het schilderij ‘Gezicht op Oostum’ van Jannes de Vries. De wierde en het kerkje van Oostum waren een geliefd onderwerp van Ploeg-schilders en ook Jannes de Vries raakte er verschillende keren door geïnspireerd. Er zijn in de loop der jaren misschien kleine veranderingen geweest bij de wierde, maar op zich ligt het landschap er nog bijna net zo bij als afgebeeld op het schilderij. Zoals we vaak zien bij Jannes de Vries, heeft hij felle kleuren gekozen voor zijn schilderij, waarbij vooral de paars-roze gloed van de hemel in het oog springt.

De kopperprent van het Grafisch Centrum is gedrukt op de milieuvriendelijke achtkleuren-drukpers van MarneVeenstra, Groningen.

Jannes de Vries

Jannes de Vries (1901-1986) werd geboren in Meppel en kwam in 1924 naar Groningen, waar hij een baan kreeg als tekenleraar en bijna meteen ook lid werd van kunstkring De Ploeg. Rond die tijd waren diverse leden van deze kort ervoor opgerichte kunstenaarsgroep expressionistisch gaan schilderen. Het werk van De Vries sloot, met zijn vrije kleurkeuze en losse penseelstreek, goed aan bij een expressionistische manier van werken. Maar anders dan de meeste andere Ploeg-kunstenaars, was het niet direct het Duitse expressionisme dat De Vries beïnvloedde. Hij was namelijk, nadat hij in 1922 zijn kunstopleiding in Amsterdam had afgesloten, langere tijd in Parijs, Zuid-Frankrijk, Italië en later ook in Noord-Afrika. Hij kwam in Frankrijk en Italië in contact met kunstenaars die daar werkten en maakte er kennis met nieuwe schilderstijlen. Het karakter van het expressionisme van De Vries week dan ook af van dat van de meeste andere Ploeg-schilders. In dat opzicht nam hij een enigszins unieke positie in binnen De Ploeg. Maar net als voor de andere schilders van De Ploeg, was het Groninger landschap voor Jannes de Vries de belangrijkste inspiratiebron. Gedurende zijn hele leven heeft hij het vele malen vastgelegd in schilderijen.

Het is niet eenvoudig te bepalen in welke periode van het jaar het op de kopperprent afgebeelde, kleurige landschap werd geschilderd. De Vries had misschien ook helemaal niet de bedoeling om in ‘Gezicht op Oostum’ het jaargetijde duidelijk in beeld te brengen; een naar zijn smaak passende combinatie van kleuren was het belangrijkst. Toch geven de kleuren van de bladeren in de bomen en struiken mogelijk een aanwijzing. Zien we in de bomen bij de kerk frisse, nog gelig gekleurde lenteblaadjes? Of moeten we spreken van beigebruin blad en gaat het om een herfstlandschap? Een mooie dag in de vroege herfst, waarbij een stevige bries het riet en gras en sommige bomen doet buigen. We moeten het als kijker zelf invullen. Mensen zien we in elk geval niet in dit landschap van Jannes de Vries, want zij zouden het beeld maar verstoren.

Voor lezers van de Gezinsbode

De Kopperprent wordt ook dit jaar aan de lezers van de Groninger Gezinsbode te koop aangeboden. De prent kan besteld worden door de ingevulde bon te sturen naar het Grafisch Centrum Groningen, Warmoesstraat 41, 9724 JJ Groningen.

U kunt de prent ook rechtstreeks bestellen via de website van het Grafisch Centrum: www.grafischcentrumgroningen.nl.

Een losse prent kost 25 euro. U kunt de prent alleen los – dus oningelijst – bestellen via de website of de bon. Iedereen die de prent bestelt, krijgt bericht. Nadat u een afhaalbericht hebt gekregen (vanwege corona moet het afhalen zorgvuldig worden gepland), kunt u de prent ophalen bij Kunsthandel Ongering. U kunt daar desgewenst ook uw prent laten inlijsten. U bepaalt in overleg met de lijstenmaker welk soort lijst de voorkeur heeft. Uiteraard is het ook mogelijk om dan aan te geven dat u de prent, net als voorgaande kopperprenten, wilt laten voorzien van een wit passe-partout en een blank houten lijst. De kosten van zo’n lijst zijn 70 euro (dus 95 euro inclusief de kopperprent). Ingelijst in de standaard blank houten lijst, inclusief passe-partout, is het formaat van de prent 69,3 x 53,1 centimeter.

Sinds 1996

Het Grafisch Centrum biedt de lezers van de Groninger Gezinsbode al sinds 1996 een prent aan naar een schilderij van een Ploegschilder met een typerende kleurrijke Groningse voorstelling. Dit jaar verschijnt dus de 26e kopperprent. Sinds 1996 verschenen er kopperprenten van onder meer Jan Altink, Jan van der Baan, Johan Dijkstra, Jan van der Zee, Hendrik Werkman, George Martens, Job Hansen, Ruurd Elzer en Jan Wiegers. Ook van Jannes de Vries, die het schilderij ‘Gezicht op Oostum’ maakte, verscheen al eerder een kopperprent.

Afhaaldag - De rollen en persen draaien dit keer niet

Wel ophalen van kopperprenten, geen Open Dag: zaterdag 16 januari tussen 11.00 en 15.00 uur.

Vanwege de coronabeperkingen kan het Grafisch Centrum dit jaar in januari helaas geen open dag orga-niseren. Wel kan op zaterdag 16 januari, tussen 11.00 en 15.00 uur, de kopperprent veilig worden afge-haald bij het Grafisch Centrum Warmoesstraat 41 Groningen. Desgewenst kan worden betaald via een QR-code. Zolang de voorraad strekt, ontvangen degenen die op 16 januari de kopperprent ophalen gratis een setje kaarten met afbeeldingen van grafisch werk.

Wie meer wil weten over de diverse grafische technieken die het Grafisch Centrum kunnen worden be-oefend of de aangeboden cursussen – zoals etsen, lithografie (steendruk), hoogdruk (houtsnede, lino), typografie (‘letterpress’) of zeefdruk – kan echter een kijkje nemen op de website van het Grafisch Centrum, of contact opnemen met Trijn van de Bunt, de coördinator van het Grafisch Centrum.