Gedeputeerde: ‘Wij gaan geen stroom opwekken voor Amsterdam’

GRONINGEN Er is geen haar op het hoofd van de Groningse gedeputeerde Nienke Homan die erover piekert om in de provincie Groningen energie op ter wekken voor Amsterdammers die zich een hoedje zijn geschrokken van de plannen voor een grote windmolen bij hen in de buurt.

Donderdag publiceerde De Volkskrant een hilarisch artikel waarin uitgerekend Amsterdamse GroenLinks-leden furieus reageerden op de plannen voor windmolens in de buurt. Ze deden de suggestie om deze energie maar op te wekken in dunbevolkt gebied. Niet aan de orde, zegt Homan, bestuurder van een niet al te dichtbevolkte provincie. ,,Het zou technisch gezien ook echt heel dom zijn. Stel je voor dat je hier bovenmatig veel windmolens zou plaatsen. Het moet toch naar het westen. Dan krijg je heel grote hoogspanningsleidingen door het landschap. Dat wil je gewoon niet. Het is niet voor niks dat je zonne- en windenergie ‘decentrale opwek’ noemt. Je doet dat op de plek waar je het nodig hebt.”

Homan legt uit dat iedere provincie een eigen opgave heeft in de energietransitie. ,,Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen. Dat geldt voor elke regio.”