FC Groningen leeft wat boven zijn stand

GRONINGEN „Onze jonge spelers hebben het momenteel moeilijk op de training”, constateerde trainer Danny Buijs vrijdag voor de laatste sessie van de week. „Voor de meesten is het ook al een tijd geleden dat ze een hele wedstrijd hebben gespeeld. Hun competitie ligt al maanden stil.”

Speelden Joël van Kaam en Remco Balk in december een zeer ongelukkige eerste helft tegen RKC Waalwijk, zaterdagavond kon Tomas Suslov bijna een helft lang weinig potten breken tegen FC Utrecht. De 18-jarige Slowaak zag het overgrote deel van zijn acties mislukken, ook al doordat hij vaak voor de moeilijkste oplossing koos. Suslov verving in de tweede helft Alessio Da Cruz die voor het eerst sinds lange tijd weer eens meedeed - en ook weer niet. Da Cruz kwam nauwelijks in het stuk voor en dat bleek ook uit zijn cijfers in balbezit. Hij raakte de bal slechts zes keer aan. Positief bekeken: dat kan in de volgende wedstrijd alleen maar beter.

Patrick Joosten was er net als Da Cruz ook al een tijdje uit geweest. De linkerspits speelde ook niet werelds, maar was vergeleken bij Da Cruz zorgvuldiger in balbezit en droeg met zijn goal bij aan het punt dat FC Groningen overhield aan het duel met het sterkere FC Utrecht. De kwalitatief betere thuisploeg had net als eerder in Euroborg moeten winnen, maar scoren gaat het elftal van trainer René Hake net zo moeilijk af als FC Groningen. Beide ploegen hebben pas twintig keer gescoord in vijftien wedstrijden.

Vijfde goal

Jørgen Strand Larsen maakte fraai zijn vijfde goal in zeven uitwedstrijden en bracht daarmee zijn totaal op zes. Aangever was Ahmed El Messaoudi die door het ontbreken van Azor Matusiwa zich wat meer met defensieve taken moest bezighouden dan voor de blessure van het krachtmens. Als meest aanvallende middenvelder lijkt de Belg op zijn best. Als halve controleur wil hij met zijn soms wat al te bedaarde en risicovolle spel nog wel eens voor gevaar voor eigen doel zorgen. Dat overkwam hem al eens tegen FC Twente en dat gebeurde hem ook zaterdag toen hij Wessel Dammers een ‘assist’ gaf voor diens knullige opruimfout die leidde tot de vanuit Utrechts oogpunt ‘mazzelige’ aansluittreffer van Bart Ramselaar.

Dammers deed het verder overigens prima. Hij stond aan de basis van de 0-1 en herstelde een paar keer fouten van anderen. Sergio Padt voorkwam met een aantal reddingen meer tegengoals en Gabriel Gudmundsson hield zich als linksback goed staande tegen de gevaarlijke Gyrano Kerk. In zijn totaliteit was het na de rust vrij armoedig wat FC Groningen liet zien.

Met Da Cruz en Arjen Robben zelden of nooit fit, heeft FC Groningen in feite maar veertien min of meer volwassen veldspelers. Als er dan meer basisspelers wegvallen, heeft Buijs nauwelijks nog alternatieven en is zijn elftal niet beter dan de meeste clubs in het rechter rijtje. Met zo’n krappe groep leeft de club in feite een paar plaatsen boven zijn stand.