Popgala Noord 2021: Inge van Calkar beste noordelijke artiest, ook Kraantje Pappie en Andreas Blühm in de prijzen

Inge van Calkar is dinsdagmiddag tijdens het Popgala Noord uitgeroepen tot beste noordelijke artiest van 2020. De Groningse soloartiest werd geroemd voor haar harde werk in de Nederlandse popmuziek en de jury noemde haar winst als iets ‘wat zeker niet uit de lucht komt vallen’.

De Friese band Cloudsurfers is verkozen tot beste talent en Groninger Museum-directeur Andreas Blühm ontving de lifetime achievement award. De Omdenk Awards, een speciale prijs voor het beste initiatief ten tijde van de coronacrisis, gingen naar festival Welcome to The Village, Kraantje Pappie en het online podium Locked and Live.

Popgala Noord

Tijdens het Popgala Noord worden jaarlijks de prijzen voor de Noord-Nederlandse muziekindustrie uitgereikt. Dit jaar kon het publiek de awardshow volgen via een livestream vanuit poppodium Vera in Groningen.

Daar zagen ze hoe Inge van Calkar de beste artiest werd. Volgens de jury timmert ze als soloartiest al enkele jaren hard aan de weg en doet ze dat zonder concessies te doen. ,,Daarbij weet ze niet alleen een groeiend publiek voor zich te winnen, maar heeft ze gaandeweg ook haar eigen stem gevonden.”

Omdenk Awards

De jury besloot om drie Omdenk Awards uit te reiken aan bijzondere initiatieven ten tijde van corona. Zo maakte het Leeuwarder festival Welcome to The Village dit jaar een radio-uitzending en lanceerde ze een speciale doos vol lekkers en producten van eigen leveranciers. Rapper Kraantje Pappie bedacht met horecazaak Mr. Mofongo 'Craney’s Kippenhok': een afhaalservice voor kipgerechten in Groningen. In Hoogeveen kwam Het Podium met ‘Locked and Live’: een online platform dat artiesten faciliteert in het streamen van shows en tickets verkoopt via een ‘pay as you like’-formule.

Bowie en de Rolling Stones

Museumdirecteur Andreas Blühm van het Groninger Museum ontving de Lifetiem Achievement award. Het binnenhalen van verschillende tentoonstellingen rond grote artiesten, zoals David Bowie en The Rolling Stones, levert volgen de jury een onschatbare bijdrage aan de popcultuur in Noord-Nederland

Tot slot kreeg Wytse Dijkstra de publieksprijs voor Collega van het jaar. Dijkstra is actief als aanjager voor Podium Asteriks, oprichter van het clubhuis voor Welcome to The Village en hij speelt in The Resurrection. Zijn collega’s nomineerden hem om zijn enthousiasme en creativiteit ten tijde van de crisis in 2020: ,,Een collega met verfrissende ideeën die optimistisch blijft in deze onzekere tijden van de pandemie.''