Eurosonic is los (maar wel anders dan anders)

GRONINGEN ‘Crowd management’ staat er op de achterkant van het jack van de beveiliger die staat te blauwbekken op de Grote Markt. Onder normale omstandigheden zou er vandaag een aardige crowd te managen zijn, maar dit jaar betekent Eurosonic vooral duimendraaien voor de beveiliging.

Niks grote concerten in het hart van de stad. Geen uitzinnige menigte die uit z’n dak gaat op de muziek van de hipste bands die Europa telt. Geen hippe vogels met paars haar, wollen mutsen, grote baarden, dikke brillen - altijd op zoek om ook in hun exterieur hun allerindividueelste zelf te uiten maar intussen toch allemaal meteen te herkennen als kunstartiest. Ook geen intieme concerten in de talloze zalen, zaaltjes, kroegen en kerken in de stad. Op de Grote Markt torenen vier videoschermen op palen boven het maaiveld en er staat een soort glazen huis met wat kekke lampen en een onbemand drumstel. ,,We willen toch zichtbaar zijn in de stad”, zegt Peter Sikkema van het popfestival Eursonic/Noorderslag (ESNS). 

De editie van dit jaar is compleet digitaal. De bands hebben in hun thuisland beeld en geluid opgenomen, om onnodige reisbewegingen te voorkomen maar toch in staat te zijn om zich te presenteren. Een voordeel bij het grote nadeel: was het in vorige jaren echt heel erg lastig om kaartjes te bemachtigen, dit jaar kan iedereen digitaal meegenieten. En dat gebeurt meteen al massaal, meldt Sikkema, koud nadat het festival is geopend. Op www.dvhn.nl en op de website van ESNS kun je te kust en te keur.