Het beeld van Groningen: Het klasje van Fenny

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: schaken.

Een stel pubers van wie eentje half over zijn schaakbord hangt; slechts een witte en een zwarte koning op de borden; een wel erg streng ogende juf. Je zou het niet zeggen, maar schaken schijnt ook sexy te kunnen zijn. Tegenwoordig is het vooral The Queen’s Gambit waaraan de schaaksport zijn glans en populariteit ontleent.

In 1972, het jaar waarin deze foto is gemaakt, is het de legendarische tweekamp tussen de Amerikaan Bobby Fischer en de Rus Boris Spassky die voor een ware schaakhausse zorgt. Ook het Niemeyer-schaaktoernooi heeft er, eind 1972, baat bij. Tijdens het toernooi volgen tweehonderd schoolkinderen een ‘instructiecursus’ in de Martinihal. Het zijn niet de minste docenten die voor de klas staan. De streng ogende juf blijkt Fenny Heemskerk (1919−2007), van 1939 tot 1960 onafgebroken Nederlands kampioen bij de vrouwen, en toegewijd pleitbezorgster van het schaken. Een dame die je gegarandeerd leert hoe je met een koning manoeuvreert, maar die je eerst duidelijk maakt dat je nooit met je armen op het schaakbord mag leunen.