De verschillen tussen een draadloos alarmsysteem en een traditioneel alarmsysteem

Aangeboden door: somfy.be

Een alarmsysteem kan de veiligheid helpen te verhogen, en kan het risico op diefstal aanmerkelijk reduceren. Er zijn ruwweg twee categorieën te onderscheiden; draadloze en traditionele systemen. Welke oplossing is het beste in jouw situatie? Laten we de plus- en minpunten van beide systemen naast elkaar leggen om zo de beste oplossing te bepalen.

Welk type alarmsysteem is het beste?

Je kunt niet op voorhand stellen dat een draadloos alarmsysteem beter is dan een traditioneel alarmsysteem of juist andersom. Het is afhankelijk van factoren zoals de locatie, de mogelijkheden voor bedrading en de reden voor het installeren van een alarmsysteem. In grote lijnen kan een ‘ouderwets’ systeem in een professionele omgeving meer op z’n plaats zijn, in een thuisomgeving ligt een draadloze oplossing meer voor de hand. Sluit ook de combinatie van draadloze en bedrade apparatuur niet uit.

Wat is een traditioneel alarmsysteem?

De traditionele alarmsystemen werken op basis van een lokaal systeem met camera’s die via draden met elkaar worden verbonden. Opnames worden 24 uur per dag, 7 dagen per week gemaakt op harddiskrecorders. Realtime monitoring is mogelijk op locatie. De meeste oplossingen zijn gericht op de zakelijke markt.

Wat is een draadloos alarmsysteem?

Draadloze alarmsystemen werken (deels) via een actieve internetverbinding. Met ‘draadloze’ apparaten wordt vooral de overdracht van data bedoeld en niet zozeer de apparatuur. Daar is een combinatie van apparaten met batterij en/of met netspanning gebruikelijk. De meeste oplossingen zijn gericht op consumenten voor persoonlijke beveiliging.

Verschillen tussen draadloos en traditioneel

Een belangrijk verschil tussen systemen voor professioneel of thuisgebruik is de opname functionaliteit. Zakelijke oplossingen nemen doorgaans continu op terwijl particuliere systemen continu detecteren maar alleen opnemen bij een ‘trigger’, een verdacht moment dus. Hier zijn nog vier verschillen om rekening mee te houden:

1. Boren of versterken

Bij bedrade systemen wil je geen kabels overal in huis zien. Die kun je wegwerken achter een plint, een voorzetwand of hangend plafond. Je kunt ook kabelgoten (laten) boren. Hoewel kabels betrouwbaar zijn kunnen muizen en andere dieren wel zorgen voor storing. Een draadloos systeem is weer afhankelijk van het signaal in het pand. Met veel beton zul je moeten werken met signaalversterkers of repeaters. Je kunt een snelle scan uitvoeren door met je smartphone door het pand te lopen om te zien hoe goed jouw WiFi signaal is.

2. Vergeet de cloud niet

Een groot verschil tussen traditioneel en draadloos is het gebruik van de cloud. Er zijn draadloze oplossingen zoals de Somfy IP camera waar je een SD kaart in kunt steken voor lokale opslag, vaak zal de opslag via de cloud verlopen. Dat heeft als voordeel dat je overal ter wereld de beelden kunt bekijken. De ‘ouderwetse’ systemen zijn meer gericht op lokale detectie en alarmering. Het is wel mogelijk om bij een alarm een melding door te sturen naar jezelf of een security bedrijf.

3. Houd alle data voor jezelf

Wanneer de data niet verder gaat dan het lokale netwerk, dan is de privacy van data optimaal gegarandeerd. Tenzij de HD recorder gestolen wordt uiteraard. Lokale opslag heeft wel als nadeel dat er geen externe kopie beschikbaar is. Als je gebruik maakt van cloud opslag moet je altijd goed letten op een beveiligde verbinding zodat niemand mee kan kijken.

4. Alarmering in een smart home

Smart homes werken op basis van draadloze apparaten en online toepassingen waarbij onderlinge koppelingen een belangrijke rol spelen. Hier komen de voornaamste voordelen van draadloze alarmsystemen naar voren. Zo kan het Somfy home security systeem gekoppeld worden via één app. Je kunt dan binnen en buiten IP camera’s installeren met een hoorbaar en zichtbaar alarmsignaal ter plekke. Of via een mobiel apparaat overal ter wereld meldingen ontvangen en bijvoorbeeld het openen van deuren en ramen detecteren. Smart home apparatuur beperkt zich niet tot de producten van één merk, zo kun je via TaHoma gebruik maken van Apple HomeKit, Google Nest of Amazon Alexa diensten. Bij een bedraad systeem zit je vaak vast binnen één ecosysteem.

Voorbeeld: De IP camera ziet een mogelijke indringer in de nacht. In plaats van een luid alarmsignaal ontvangen de bewoners een melding op hun smartphone. De verlichting schakelt automatisch in. Dit verhoogt de veiligheid in huis en schrikt inbrekers af. Na het bekijken van de camerabeelden kan de juiste vervolgactie worden bepaald.

Waar moet je voor kiezen?

Als het uitgangspunt lokale beveiliging is die live of achteraf bekeken kan worden zoals bijvoorbeeld in een winkelpand, dan is de traditionele wijze van beveiligen eenvoudig en betrouwbaar. Je moet er mogelijk wel voor hakken en breken. Wanneer het gaat om een privé woning ligt een draadloos systeem met smart home meer voor de hand.