Een onderwijspaleis (nijverheidsschool) van beton en glas | Herinnerings in beeld

GRONINGEN De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: Een onderwijspaleis van beton en glas.

Een weidse lucht, een grote zandbak en in het midden de pas gebouwde nijverheidsschool, een stukje ten zuiden van de Korreweg. Voor kinderen zal het fijn spelen zijn geweest op wat nog het Bernoulliplein moet worden.

Bijna honderd jaar na de bouw is het Wiebengacomplex nog altijd een modern gebouw. In 1922 echter werd het ontwerp in een raadsvergadering monotoon en weerzinwekkend genoemd. Waarom kon het ontwerp door schooldirecteur Jan Gerko Wiebenga, samen met architect Leendert Cornelis van der Vlugt, niet wat verspringingen krijgen in de gevel, wat metselwerk naast het beton of wat minder ramen? Ook kwam het voorstel van burgemeester en wethouders zo laat dat de gemeenteraad wel moest goedkeuren of verwerpen. In het laatste geval zou het zo nodige onderwijsgebouw er misschien niet komen.

Geheel gerenoveerd staat dit vroege voorbeeld van het Nieuwe Bouwen nog altijd fier overeind. Naast technische scholen werden ook kunst- en nijverheidsonderwijs in het complex ondergebracht. De school springt tegenwoordig veel minder in het oog, aangezien de gemeenteraad het wel voor elkaar kreeg dat het gebouw grotendeels werd verstopt achter woonblokken in Amsterdamse School stijl.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl

Jaline de Groot