Soldaten stoppen met coronahulp Veldspaat Groningen maar verpleeghuizen blijven te krap in personeel zitten

De militairen die de afgelopen weken hielpen bij de coronazorg in zorgcentrum de Veldspaat in Groningen zijn dinsdagmiddag vertrokken. Dat betekent niet dat hun hulp niet meer nodig is. ,,Het is nog steeds een moeilijke situatie’’, zegt een woordvoerder van Dignis.

Het ministerie van defensie verleent nog steun in de verpleeg- en verzorgingshuizen Eemsdelta in Delfzijl, de Burcht in Hoogezand, Meander in Veendam en Weidesteyn in Hoogeveen. Een groep van zo’n twintig militaire verpleegkundigen en ondersteunend personeel begon drie weken geleden in de Veldspaatflat en de afspraak was ook al dat ze op 19 januari zouden stoppen.

Extra handen

Vanwege de beperkte capaciteit moet Defensie keuzes maken. Er zijn nog meer zorgorganisaties in Groningen en Drenthe die extra personeel nodig hebben. Zo doet ook Blanckenborg in Blijham een oproep voor extra handen aan het bed en deden vorige week meerdere andere instellingen zulke oproepen. Nog steeds is een aanzienlijk deel van het personeel besmet, of moet het thuis de uitslag van een test afwachten. Daardoor is het overal woekeren met de beschikbare zorg, en moet een deel van de ouderen soms langer wachten.

Het aantal besmettingen in de verpleeghuizen begint wel licht af te nemen. Maar vanwege de angst voor de Britse coronavariant heerst op allerlei locaties overal nog wel een gespannen sfeer. tot nu toe is in Groningen alleen in de Burcht hard aangetoond dat het om de Engelse variant gaat; andere instellingen wachten nog op de uitslag van onderzoek door het RIVM.