Nieuw (grotendeels Gronings) onderzoek moet weg vrijmaken voor waterstof

Een nieuw onderzoek met de naam HyDelta moet voortkomen dat de opkomst van groene waterstof wordt vertraagd door praktische obstakels, bijvoorbeeld op het gebied van vergunningen en veiligheidsvoorschriften.

Het onderzoek is erop gericht dat waar zich problemen voordoen, die zo snel mogelijk worden opgelost.

Geurtje

Gekeken wordt naar onder meer de aanpassingen die het aardgasnetwerk moet ondergaan om het geschikt te maken voor waterstof. Er komen veel praktische zaken aan de orde, zoals bijvoorbeeld de vraag of waterstof net als aardgas een geurtje moet krijgen dat mensen waarschuwt als het gas onbedoeld vrijkomt.

,,Dit programma is de wegbereider naar de daadwerkelijke toepassing van groene waterstof in de praktijk. Deze stap is noodzakelijk en dringend, om de vele innovaties die zich nu ontwikkelen, te kunnen versnellen en verder te brengen”, aldus Jörg Gigler van TKI Nieuw Gas. Het bedrijf vormt onderdeel van de Topsector Energie, dat met initiatiefnemers Gasunie en Netbeheer Nederland het HyDelta-programma financiert.

Groningse inbreng

Het gaat om een landelijk onderzoek, maar met een belangrijke Groningse inbreng. Behalve Gasunie zijn de New Energy Coalition, de Groningse vestiging van onderzoeks- en certificeringsinstituut DNV GL en de Groningse emeritus hoogleraar Catrinus Jepma bij het programma betrokken.