Wethouder Roeland van der Schaaf: Politieoptreden bij kraakactie stadsnomaden in Groningen was gepast en proportioneel

De politie heeft ‘proportioneel en zorgvuldig’ gehandeld bij de hardhandige ontruiming van het door stadsnomaden gekraakte terrein van voormalig schrootverwerker Simmeren aan de Ulgersmaweg in Groningen.

Dat zegt verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf op kritische vragen van de SP en de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad. Een politiemacht veegde zondagavond met harde hand het Simmeren-terrein leeg. Daarbij werden zestien mensen gearresteerd. De woonwagens zijn afgesleept naar een gronddepot aan de Gideonweg. Daarbij is volgens de krakers schade ontstaan.

SP: Hoe kon het zó uit de hand lopen na maanden overleg?

,,Wij hebben geen enkele reden om er aan te twijfelen dat de politieinzet gepast en proportioneel was’’, zei Van der Schaaf op de vraag van SP’er Jimmy Dijk hoe de situatie zó uit de hand kon lopen na maandenlang van goed overleg over een nieuwe woonplek voor de groep krakers.

Volgens de wethouder hebben de stadsnomaden het politie-optreden in meerdere opzichten aan zich zelf te danken. ,,Er was een situatie dat ze zich willens en wetens toegang tot een terrein hebben verschaft waar dat niet was toegestaan’’, stelt hij.

Van der Schaaf bestrijdt de verklaring van de groep in Dagblad van het Noorden, dat ze hebben aangeboden vrijwillig te vertrekken, maar door de politie met geweld uit hun wagens werden getrokken. ,,Ze zijn diverse keren verzocht weg te gaan en dat hebben ze niet gedaan.’’

Wethouders: Krakers hebben al drie keer illegaal terrein bezet

Van der Schaaf wijst er bovendien op dat de Simmeren-locatie het derde terrein in korte tijd is dat ze illegaal bezetten. Nadat ze vorig jaar werden weggestuurd van het Suikerterrein, trokken ze eerst naar de Achterweg en daarna naar de Ulgersmaweg. Toen de gemeente ze ook daar de wacht aanzegde per 25 januari, verkasten ze zondag naar het vroegere sloopbedrijf aan de Ulgersmaweg.

Die plek is volgens de wethouder echter geen optie. De gemeente heeft de groep volgens hem herhaaldelijk laten weten dat er plannen zijn voor een ‘toekomstige invulling’ van de leegstaande Simmeren-locatie. Er zijn volgens hem geen andere locaties in de stad beschikbaar dan de Gideonweg waar de gemeente de bewoners en hun wagen nu naartoe heeft gestuurd.

Kritische PvdD: ‘Liever veiligheidsrisico dan tijdelijke bewoning leeg terrein’

Partij voor de Dieren-woordvoerder Wesley Pechler wijst er echter op dat die plek in het industrieterrein aan de rand van de stad, wettelijk gezien niet mag worden bewoond op grond van veiligheidsregels. ,,De gemeente gedoogt dus liever een veiligheidsrisico dan tijdelijke bewoning van een leeg bedrijfsterrein.’’

Van der Schaaf ziet echter geen bezwaren om bewoning voor maximaal twee jaar te gedogen. ,,Wij vinden de veiligheidsrisico’s te overzien.’’ Hij erkent wel dat er een aantal ‘uitdagingen’ ligt om het gronddepot bewoonbaar te krijgen. Zware regen heeft het terrein veranderd in een onbegaanbare modderbult.

‘Als ze er niet willen wonen kunnen ze weg gaan: dat is aan krakers zelf’

De gemeente is bereid te investeren in de kwaliteit en toegankelijkheid. ,,Maar als de krakers er niet willen wonen, kunnen ze weg gaan: dat is aan hen zelf.’’ Of er schade aan de wagens is ontstaan bij het afslepen, kan Van der Schaaf niet bevestigen. ,,Daar vinden nog verdere gesprekken over plaats met de krakers, wat niet betekent dat de gemeente per se aansprakelijk is.’’

Voor de langere termijn is een nieuwe locatie voor alternatieve woonvormen ‘dringend gewenst’, erkent de wethouder. De gemeente is daar actief naar op zoek. Van der Schaaf verwacht binnenkort een voorstel aan de gemeenteraad te kunnen presenteren.

,,Maar het is een ingewikkelde puzzel’’, stelt hij. Geschikte locaties zijn dungezaaid in de stad en de vraag is groot. Naast de groep van de Ulgersmaweg zoeken ook stadsnomaden in onder meer het zogeheten Betonbos en aan het Eemskanaal een nieuwe woonplek omdat ze op hun huidige locatie niet kunnen blijven.