Stadse Fratsen - Skaeve Huse (column)

GRONINGEN Groningen wil tien mannen met gigantische psychische problemen een rustige plek geven in Skaeve Huse: containers waaraan weinig kapot kan. Aan de Hoofdweg vlakbij Harkstede. De hulpverlening kan eigenlijk geen kant met ze op, woningcorporaties evenmin. Je moet denken aan mannen die liever buiten slapen, ook als het tien graden vriest, dan dat ze een slaapzaal moeten delen. Mannen die teveel drukte gewoon niet aankunnen. Die af en toe psychotisch zijn. Gevaarlijk soms. Ze slapen onder viaducten, in aftandse caravans een eindje van de bewoonde wereld. Zorgmijders in het kwadraat, zeg maar.

Zo gek veel geschikte plekken zijn er niet in de stad voor deze mannen. Maar als ze ergens ondergebracht worden, zou je tenminste verwachten dat er een degelijk en doorwrocht onderzoek wordt gedaan naar de plekken waar deze mannen op hun plek zouden kunnen zijn. Het vodje van zeven velletjes dat er nu ligt komt niet in de buurt van een serieus onderzoek. De wethouder heeft de mond vol van zorgvuldigheid, maar een ambtenaar bevestigt dat er geen samenhangend locatieonderzoek is gedaan.

Komt bij dat er druk op het project staat. Om in aanmerking te komen voor een subsidie van een half miljoen euro moet het geld eind 2022 uitgegeven zijn. Lijkt ver weg, maar als je eerst een stadsbreed onderzoek moet doen en dan op de locatie nog precies moet kijken of het echt past, ben je wel wat tijd kwijt.

Wat ook weinig vertrouwen wekt: in het meest recente voorstel voor de opvang is de omschrijving van de problemen waarmee de mannen kampen nogal afgezwakt, vergeleken met het oorspronkelijke plan. Mensen kunnen cliënt Willem als ‘agressief ervaren’, staat er in de jongste versie. Alsof de angst die je voelt als je wordt geconfronteerd met een schuimbekkende woede-aanval iets subjectiefs is. Iets wat je ‘kunt ervaren’ maar niet persé de realiteit hoeft te zijn. Alsof jij eigenlijk gek bent, zeg maar. Typisch die omkeringstechniek waar een bepaald slag hulpverlener het patent op heeft. Je zou er zorgmijder van worden...

Natuurlijk is het idee achter Skaeve Huse dat het zo ver niet komt met die woede-aanvallen. En psychotische wanen. De ervaring in andere steden en in Denemarken (waar dit woonconcept vandaan komt) is dat deze mannen gedijen bij rust. Vergeleken met de Grote Markt is de Hoofdweg inderdaad een oase van rust, maar de vraag is of de beoogde nieuwe buren van de bewoners aan de Hoofdweg rust gaan vinden in een streekje waar volop wordt geleefd. Jonge gezinnen, kwetterende kinderen, veel fietsers, verkeer en joelende scholieren.

Als de gemeente werkelijk zo begaan is met deze mannen dan gaat het project op de Hoofdweg vandaag op pauze, laat ze de subsidie lekker lopen en komt er eerst een gedegen onderzoek in de hele gemeente naar een plek waar deze mannen wel gedijen. Van Dorkwerd tot Noordlaren en van Hoogkerk tot Ten Boer. De bewoners van de Hoofdweg verdienen het niet om hier een beetje ingerommeld te worden. De mannen van de straat verdienen een plek waar de kans op succes zo groot mogelijk is.

Bram Hulzebos