Donar Groningen trekt overwinning over de streep in Bemmel (met revanche als uitgangspunt)

GRONINGEN Voor het eerst in de geschiedenis trokken de basketballers van Donar naar Bemmel, voor een competitiewedstrijd tegen Yoast United.

Beide ploegen kregen in hun voorgaande wedstrijd een flink pak slaag tegen respectievelijk ZZ Leiden en Landstede Hammers. Revanche was daarom de gedachte in sporthal De Schaapskooi.

De eerste klap blijkt een daalder waard

De Groningers moesten simpelweg harder werken van coach Ivan Rudez, zo liet hij na de zeperd in Leiden weten. Maar Matthew Otten, de coach van Bemmel en tevens oud-speler van Donar, had dezelfde gedachte. Ook hij had zijn team te weinig inzet verweten. Een beginsituatie van hoge verwachtingen, wat betreft een gelijk opgaande strijd. Daar dachten de gasten anders over. Een stevige teamdefense zorgde ervoor dat Yoast nauwelijks tot scoren kwam. Daarnaast droeg een torenhoog schotpercentage bij aan een groot verschil tussen de ploegen. Na een korte periode van driepunters over en weer won Donar het kwart met 14-30 overduidelijk.

Donar consolideert de voorsprong

Het begin van de wedstrijd leek uit te wijzen dat Donar zou uitlopen naar een zege met flinke cijfers. Die wens kwam niet uit. Het verschil in punten werd gehandhaafd, maar uitlopen was er niet meer bij. Er sloop slordigheid in de passing. Eenvoudige lay-ups werden gemist en er ontstonden gaten in de Groningse defensie. Een pluspunt was het gretige spel van rookie (eerstejaars speler) Nesta Agasi, die bovendien een spetterende dunk liet aantekenen en uiteindelijk op 10 punten kwam in de wedstrijd.

De spanning keert terug in het laatste kwart

Het verval zette zich in het laatste kwart in. In plaats van zich op te richten werd het slordige spel van de Stadjers voortgezet in het laatste bedrijf. Dat kwam vooral doordat de gastheren in een zoneverdediging gingen staan, waar Donar maar moeilijk doorheen kwam. Het schotpercentage begon tot overmaat van ramp ook nog flink te zakken.

Daarbij geteld dat Jett Speelman en Kaleb Warner van Yoast United hun driepuntsschot terugvonden. De voorsprong van bijna twintig punten slonk naar de helft daarvan bij een stand van 74-84. Het was dat Thomas Koenis een paar maal vrij onder het bord staand tot scoren kwam, dat zijn ploeg de overwinning in de tas kon stoppen.

Eindstand: 81-89.

Jan Weeber