Het piept en het kraakt bij FC Groningen

GRONINGEN Over liefst zeven spelers van FC Groningen waren in aanloop naar de wedstrijd tegen ADO Den Haag twijfels of het wel verantwoord was om ze in te zetten.

Enkelen zijn al langere tijd niet fit genoeg voor een hele wedstrijd. Kortom, het piept en kraakt bij FC Groningen.

Danny Buijs kon zaterdag in Arnhem voor de wedstrijd tegen Vitesse nog over al zijn min of meer ervaren spelers beschikken, op ‘bonusspeler’Arjen Robben na. Met al zijn zestien veldspelers inzetbaar, gaf de bankbezetting van zaterdag de disbalans in de selectie goed weer. Want Buijs had op de reservebank drie verdedigers, twee middenvelders en slechts één aanvaller, de nauwelijks van een spierblessure herstelde Patrick Joosten. En in de basisopstelling stond met Alessio Da Cruz een aanvaller die na blessures niet in staat is om veel meer dan een uur te spelen. Eigenlijk heeft de selectie niet de behoefte aan één, maar zelfs twee aanvallende versterkingen, want na het vertrek van Remco Balk en eerder al dat van Romano Postema is

Jørgen Strand-Larsen de enig overgebleven centrumspits en ontbreekt er een vleugelspeler die bij voorkeur vanaf rechts speelt. Strand-Larsen komt het best tot zijn recht met voorzetten vanaf de flanken en voor die rol is rechtsback Damil Dankerlui in zijn eentje overvraagd. Met de half-fitten Joosten en Da Cruz heeft Buijs twee rechtsbenige vleugelaanvallers die het liefst vanaf links spelen. En voor de steeds vaker als middenvelder ingezette Mo El Hankouri geldt hetzelfde.

Middelen en noodzaak

De vraag is of FC Groningen de middelen heeft en de noodzaak ziet om meer dan één aanvaller aan te trekken. Vier min of meer ervaren aanvallers zou in principe voldoende moeten zijn, ook al omdat de club speelruimte wil bieden aan zijn vele jonge aanvalstalenten. Van hen zijn er na het vertrek van Remco Balk nog altijd vier over: Joël van Kaam, Tomas Suslov, de opgefleurde Thijs Dallinga en Kian Slor. Maar vier fitte, min of meer ervaren aanvallers heeft FC Groningen niet. Het zijn er dit seizoen in feite doorgaans maar twee: Strand-Larsen en El Hankouri.

Heracles beschikt over een brede selectie

FC Groningen bezoekt zaterdag Heracles dat in tegenstelling tot groen-wit juist over een brede selectie beschikt. Trainer Frank Wormuth kan kiezen uit een kleine dertig spelers, onder wie slechts een handjevol jongeren. Heracles speelt dit seizoen graag tegen noordelijke clubs. Sc Heerenveen kreeg al tweemaal klop, terwijl FC Emmen (4-0) en FC Groningen (1-0) er al eenmaal aan moesten geloven.