Dagen dwalen zonder te verdwalen langs de Diepen (met Diepenring Kompas in de hand)

GRONINGEN Paul Passchier kwam voor de liefde (en studie) naar Groningen en hij kreeg er met de Diepenring een nieuwe liefde bij. Zijn ‘drijfverenwandelingen’ bundelde hij in Diepenring Kompas, een handig tot plattegrond uitvouwbaar boekwerkje. ‘Als je ziet hoe rijk de Diepen zijn, hoef je je nooit te vervelen.’

,,Wist je dat de jongeman Wubbo Ockels hier leerde roeien?” Paul Passchier staat op een geliefde plek van ‘zijn’ stad. Aan het water van de Diepenring, de Zuiderhaven om precies te zijn. Passchier wijst met een breed gebaar over zijn schouder naar het huidige clubgebouw van roeivereniging De Hunze aan de overkant van het water. Destijds hadden de roeiers overigens hun clubgebouw in de zwaaikom waar het Groninger Museum nu een plek heeft. 

Passchier knijpt zijn ogen toe en ziet Ockels in gedachten in deze door-de-weekse middagzon over het water voorbij glijden. ,,Hij moest het leven nog leren.”

Passchier, hij werd in 1964 geboren in Den Haag en groeide op in Sneek en Wierden, organiseert vanuit zijn bedrijf Tweelinck al tien jaar themawandelingen langs de Dieprenring in Groningen. De 45 jaar daarvoor gebruikte hij om te bedenken hoe hij zijn werk als coach optimaal kan combineren met wat hij leuk vindt en wat goed voor hem is. 

Fascinatie voor de Diepenring

Passchier bedacht een ‘drijfverenwandeling’ langs de Diepenring om iets te doen met zijn fascinatie voor zowel de Dieprenring als gedreven mensen die daar iets beleefden. En om in beweging te blijven. Naast de themawandelingen heeft Passchier uitstapjes met teams uit organisaties. Onderweg nodigt hij mensen graag uit voor een diepzinnig gesprek met elkaar. ,,Ik ben als mens, coach, psycholoog en econoom altijd geïnteresseerd in 'waarom doen we wat we doen?' Mensen hebben vast nagedacht over de motivatie van Wubbo Ockels, Arjan Robben, Herman Brood, Aletta Jacobs, Bono en Geertruida Tavenier, en zo nog een rijtje namen van bekende mensen die iets hebben ‘gedaan’ bij de Dieprenring.”

Passchier vertelt verder over Ockels. ,,Veel later doopte hij daar zijn Ecolution. In plaats van dat hij de fles tegen de boot kapot gooit, knalt hij de fles open en neemt een slok. Tja, dat moet je bij een boot niet doen, daar krijg je gedoe van. De Ecolution werd later door vandalen tot zinken gebracht bij een scheepswerf in Reitdiephaven.”

Existentiële vragen

In coronatijd wandelt Passchier niet. Hij had tijd over en bundelde de wandelingen tot ’Diepenring Kompas’. Een tot plattegrond uitklapbaar boekwerkje met een reeks van twee en dertig verhalen van bekende mensen op en rond de Dieprenring. Daarnaast een uitgebreide website met wandelingen, filmpjes en bronnen. Passchier doet voor zijn verhalen brononderzoek bij Groninger Archieven en delpher.nl.

Behalve verhalen vertellen stelt Passchier ook graag existentiële vragen aan de lezer. Om over na te denken voor wie de diepte in wil. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Kim Feenstra. ,,Twee maanden nadat ze de finale van Hollands Next Top Model wint, staat de 21-jarige Kim Feenstra voor de rechtbank aan Guyotplein 1. Als escort heeft ze een pinpas gestolen van een gehandicapte man waarmee ze 500 euro opneemt. Het is de eerste in serie onthullingen waaruit afgeleid kan worden dat Kim geen droomjeugd heeft gehad”, leest Passchier voor uit zijn eigen kompas. ,,Feenstra heeft inmiddels een kindje. In het televisieprogramma Dream School in 2018 meldt ze als succesvol model, actrice en fotograaf dat je iets kunt bereiken waar je trots op bent ondanks een fucked up jeugd.” De vraag waarmee Passchier het verhaal eindigt is ‘welke lessen uit je jeugd geef jij door?’.

Andere vragen zijn bijvoorbeeld ’wat betekent vrijheid voor jou?, onder het verhaal van H.N. Werkman die vlak voor het einde van de oorlog werd gefusilleerd. Of ‘hoe wil jij je geld verdienen?’ bij het verhaal over de aankomst van Sinterklaas (ook) in de Zuiderhaven met Erik van Muiswinkel en Jochem Meyer als zwart geschminkte pieten. Passchier plaatst hierbij als tegenwicht het boek Sporen van het Slavernijverleden in Groningen van Magriet Fokkens en Barbara Henkes als historisch klankbord. 

Zijn kompas doopte Passchier in Huize Tavenier - het Youtube-filmpje daarvan is te zien op de website - waar volgens hem zo’n 30.000 Groningers het levenslicht zagen. ,,Ook ik ben ook geboren in een kraamkliniek. Met het verhaal over Geertruida Tavenier heb ik mijn eigen geschiedenis rond, vind ik wel zo prettig.”

Liefde voor de Diepen

Passchier staat op en maakt een nog groter armgebaar richting het Hoofdstation: ,,Voor de liefde en studie kwam ik 1982 naar Groningen. Het eerste wat ik zag toen ik het station uit wandelde was het water van de Groninger grachtengordel. Ik kreeg er een liefde bij.” 

Hij beschrijft de Diepen als een prachtige stokoude ring van water die de stad al eeuwen beschermt. ,,Het mooie van een cirkel is, je kunt er dagen dwalen zonder te verdwalen. Loop het honderd keer, altijd blijf je bij het water. De Diepenring is een heel klein stukje aarde, als je ziet hoe rijk dat is hoef je je nooit te vervelen.” 

Meer op https://tweelinck.nl.