FC Groningen doet spannende aankoop met Zweeds talent Paulos Abraham

GRONINGEN FC Groningen heeft met de 18-jarige Paulos Abraham een interessante speler binnengehaald. De jonge aanvaller geldt als een van de grootste talenten van Zweden. In Groningen treft hij twee landgenoten aan.

Dat FC Groningen bereid is om meer dan 2 miljoen euro te investeren in een speler die nog maar 18 jaar oud is en in de Zweedse competitie nog niet tot uitzonderlijke statistieken is gekomen, zegt veel over de potentie die de club in hem ziet. Abraham speelde in het seizoen 2020 - de Zweedse competitie speelt zich af in een kalenderjaar - 27 wedstrijden voor AIK Stockholm.

Grootste deel in de basis

Het grootste deel daarvan stond hij in de basis, wat heel bijzonder is voor een speler die halverwege het seizoen pas 18 jaar werd, want Abraham viert zijn verjaardagen in juli. Scoren deed hij slechts drie keer; vier keer leverde hij een assist. Geen indrukwekkende cijfers, maar dat waren ook de statstieken van Jørgen Strand-Larsen niet toen FC Groningen de 20-jarige spits afgelopen zomer overnam van het Noorse Sarpsborg 08. De lange aanvaller scoorde slechts tweemaal en leverde drie statistieken. In het lopende eredivisieseizoen heeft hij al acht goals en vijf assists achter zijn naam staan. Uitstekende cijfers voor een spits die niet bepaald de ene na de andere kans op een presenteerblaadje krijgt aangeboden.

Graag dribbelende en hardwerkende aanvaller

Wie analyses over Abraham leest en beelden van hem ziet op YouTube krijgt het beeld van een graag dribbelende, hardwerkende, niet-plaatsgebonden aanvaller die graag vanaf de zijkanten speelt. Hij is noch centrumspits, noch vleugelspeler en lijkt het best te gedijen achter en rond Strand-Larsen. FC Groningen zegt dat er nog veel aan hem te ontwikkelen is en dat Abraham tijd nodig zal hebben om zich aan te passen aan zijn nieuwe club en zijn nieuwe leefomgeving. Wat daarbij zal helpen is dat hij in Ramon Pascal Lundqvist en Gabriel Gudmundsson twee landgenoten aantreft en met de Noren Stand-Larsen en Per Bratveit nog twee Scandinaviërs. En met de Slowaak Tomas Suslov nog een ander 18-jarig buitenlands talent.