Veldboom stort zich op de vergeten hoekjes

GRONINGEN De Groninger projectontwikkelaar Veldboom Vastgoed heeft meerdere projecten onder handen /op vergeten plekken in de stad. ,,We zijn al heel ver aan de Jullensstraat, daar bouwen we ruim 200 huurwoningen. Verder zijn we aan de Helperwestsingel bezig met een project en aan de Van Heemskerckstraat.”

Het gebied achter de Jullensstraat is nu nog een verouderd bedrijventerrein. Aan de Helperwestsingel wil Veldboom het een hectare grote perceel van de hoefijzerfabriek Werkman ontwikkelen. Werkman vertrekt uit de stad. Aan de Van Heemskerckstraat gaat het om een perceel naast het Augustinuscollege op de plek waar vroeger een jongensinternaat was gevestigd, op deze locaties wil Veldboom ook woningen ontwikkelen.

Het project aan de Jullensstraat heeft (na uitgebreide sessies met buurtbewoners) bijna het vergunningtraject doorlopen, aan de andere projecten wordt nu druk gerekend en getekend. Ten westen van de Hereweg herbergt de wijk Helpman opmerkelijk veel oude bedrijventerreintjes. ,,De stad ontwikkelt zich van binnenuit”, zegt Johannes Flim, directeur vastgoed en ontwikkeling van Veldboom. ,,Die ontwikkeling slaat soms stukken over.”

Axel Veldboom vult aan: ,,Je hebt nu veel bouw uit begin vorige eeuw én veel uit de jaren ’70. Op die vergeten plekken proberen we de stad nu een beetje mooier te maken door eigentijdse woningen toe te voegen. Aan de Helperwestsingel realiseren we ook sociale huurwoningen, we hebben daarover een afspraak met Patrimonium.”

 Bij dit soort wat grotere bouwprojecten stelt de gemeente als eis dat een deel van de woningen bestemd wordt voor sociale huur, legt Axel Veldboom uit. ,,En we merken ook dat er steeds meer eisen worden gesteld aan het groen. Op zich een prima ontwikkeling.”

Veldboom begon ooit als verhuurder van wat studentenkamers, maar de laatste jaren is zijn ontwikkelbedrijf danig uit de kluiten gewassen: op diverse plekken in het land realiseert Veldboom Vastgoed in totaal bijna 5.000 woningen. Zeer ambitieus is een flink aandeel van de nieuwe Entree van Zoetermeer, waar een enorm bedrijventerrein aan weerszijden van de toegangsweg naar Zoetermeer wordt getransformeerd tot een nieuwe woonwijk.

Naast de drie grote nieuwbouwprojecten op ‘vergeten plekken’ in Groningen, pakt Veldboom ook de herontwikkeling van twee grote voormalige kantoorpanden op. Aan de Damsport realiseert hij appartementen in een oud kantoorgebouw. Naast winkelcentrum Westerhaven staat aan de Steenhouwerskade een voormalige kantoorgebouw. ,,Dat gaan we verduurzamen en dan maken we daar hele mooie appartementen.” Dit wordt dan, na de Zwarte Doos aan de Eendrachtskade het tweede grote kantoor in deze hoek van de stad waarin woningen worden gerealiseerd.