FC Groningen al tijdje wat minder op dreef

GRONINGEN Als het weer het toelaat, speelt FC Groningen zaterdag in eigen stadion tegen PEC Zwolle.

De Overijsselse club zou op basis van ‘Expected Goals’ drie plaatsen boven FC Groningen moeten staan. Maar in de strijd om de punten staat de ploeg van trainer John Stegeman juist zeven plaatsen lager.

Waarde aan ranglijst Expected Goals

In het profvoetbal wordt in toenemende mate waarde gehecht aan de ranglijst op Expected Goals. Het kan een indicatie geven of een club (ver) boven of onder zijn stand presteert. Heeft FC Groningen volgens deze ranglijst, die kansen van de eigen ploeg en de tegenstander objectiveert, zeven punten te veel, PEC heeft er juist zeven te weinig.

Wie op basis van gevoel terugblikt op de wedstrijden van FC Groningen kan er zes noemen waarin het niet tegenzat. Drie zeges hadden net zo goed in een gelijkspel kunnen eindigen (Ajax, Sparta en Willem II) en drie gelijke spelen (Vitesse en 2x FC Utrecht) net zo goed in een nederlaag. Dat levert een plus op van negen punten.

Daar staat tegenover dat in beide verloren duels met Heracles, een gelijkspel reëel was geweest. Trek die twee verliespunten eraf en FC Groningen heeft zeven punten meer dan de kansenverhoudingen weergaven. De ranglijst van Expected Goals komt tot exact dezelfde uitkomst!

Wat heeft een club aan dit soort statistieken?

Ze bevestigen pech, geluk en tekortkomingen. Is het onderpresteren te wijten aan een slechte keeper of niet scorende spits dan kan de club actief worden op de transfermarkt. Zo haalde PEC drie nieuwe aanvallers: Virgil Misidjan, Thomas Buitink en Benson Manuel. Het overpresterende FC Groningen versterkte de selectie met Mike te Wierik en Paulos Abraham.

Los daarvan maakt elke club sterke en minder sterke periodes door. Zo voetbalt FC Groningen al een tijdje wat minder. Eigenlijk al sinds het bekerduel met FC Emmen toen de tot dan uitblinkende Azor Matusiwa en ook Patrick Joosten geblesseerd raakten. Voor hen kwam de afgelasting tegen Feyenoord waarschijnlijk niet eens ongelegen.