Apollo Amsterdam verkoopt zijn huid duur tegen Donar Groningen, dat wint met 76-55.

GRONINGEN De basketballers van Donar zijn op jacht naar de eerste plaats in de Dutch Basketball League. Zij willen het stokje van ZZ Leiden overnemen en mogen geen punten morsen. En dus moet er gewonnen worden van het nietige Apollo Amsterdam.

Apollo neemt brutaal de leiding

De Amsterdammers hebben onder andere namen in het verleden hoogtij gevierd, maar staan nu stijf onderaan op de ranglijst. Ze zouden voor de Groningers geen partij moeten zijn. Onderschatting in de sport is echter levensgevaarlijk en dat blijkt. Apollo schiet uit de startblokken en neemt brutaal een voorsprong van tien punten (8-18). Het is het gevolg van zwak verdedigen aan Groningse kant en gelukte driepunters van de hoofdstedelingen. Zij staan op dat moment onder eigen basket in zone-opstelling. Dat bezorgt Donar hoofdbrekens, daar het schot de ploeg regelmatig in de steek laat. Woedend neemt coach Ivan Rudez een time-out, maar dat voorkomt niet dat Apollo het kwart op 17-23 weet te besluiten. Met name de lange mannen Berend Weijs en Floris Versteeg doen de Groningers pijn met hun verre schoten.

Donar neemt kleine voorsprong

Door in het tweede kwart een full court press op de speelvloer te leggen, verovert Donar geregeld de bal, geholpen door missers van Amsterdam goed te rebounden. Coach Edwin van der Hart probeert nog wel een man-to-man verdediging, maar schakelt weer snel terug op de zone als Donar gelijk komt door een score van Juwann James (28-28). Te vaak wordt er door de thuisploeg zonder succes van ver geschoten, het zijn de drives naar de basket die juist wel punten opleveren. De rust breekt aan met een kleine voorsprong, die in het volgende kwart wordt uitgebouwd naar 53-43.

Diskwalificatie in de laatste minuten

In het laatste gedeelte worden de jongelingen van Donar in het veld gebracht. Zowel Nesta Agasi als Kjeld Zuidema brengen veel energie. Zij scoren dan ook allebei, waarbij Agasi ook nog vijf rebounds van de borden trekt. Topscorer wordt wederom de kleine Jarred Ogungbemi-Jackson (15 punten). Uiterst merkwaardig is de diskwalificerende fout die Berend Weijs op Agasi maakt. Hij grijpt de rookie (eerstejaars speler) om de nek en laat hem hard op de vloer ploffen. Volkomen terecht wordt Weijs, door het arbitrale trio, naar de kleedkamer verwezen.

Het is Will Moreton die Donar met zijn derde driepunter naar de eindstand van 76-55 schiet.

Jan Weeber