Donar Groningen laat Aris Leeuwarden kansloos in noordelijke derby

GRONINGEN Als de basketballers van Aris Leeuwarden het moeten opnemen tegen de grote broer Donar uit Groningen is de verwachting dat die laatste het wel even winnen zal.

De beschikbare budgetten van beide teams verschillen nogal, met als gevolg dat er bij de buren uit de provincie Groningen meer kwaliteit op het veld staat. Toch is het oppassen geblazen. Diverse keren hebben de Friezen hun opponenten al weten te verschalken, zoals David dat met Goliath deed, en de Groningers bevend en geschokt de terugreis moesten aanvaarden.

Incomplete selecties

In sporthal Het Kalverdijkje, één van de mooiste namen van sporthallen in ons land, treden de Friezen aan zonder hun center Craig Osaikhwuwuomwan. Hij is om disciplinaire redenen door de club aan de kant gezet en wordt vervangen door een 2.18 meter lange Griek met de naam Giannis Dimakopoulos. Ook mist coach Ferried Naciri zijn Amerikaanse spelverdeler Chad Frazier. Wel aanwezig zijn drie spelers die kortgeleden nog voor Donar uitkwamen: Tim Hoeve, Sjoerd Koopmans en Reinder Brandsma. Bij Donar ontbreekt Thomas Koenis.

Donar valt de basket aan

In voorgaande wedstrijden vertrouwde coach Ivan Rudez vooral op het schot van zijn ploeg, ditmaal heeft hij voor een andere tactiek gekozen. Steeds weer moet er van dichtbij worden gescoord. Zijn mannen vallen daarom de basket aan. Al dribbelend en drivend wordt de bucket binnen gesneden, om zo dicht mogelijk bij de ring uit te komen. Zo kan de bal er van dichtbij worden in gelegd. Dat probeert Aris te voorkomen door in een zoneverdediging te gaan staan, een tactiek die meestal wordt ingezet op het moment dat de tegenstander de schoten mis ziet gaan.

Aanvankelijk werkt de opzet. Aris komt heel even op voorsprong, maar dan plaatst Donar een 8-0 run en met een schitterende fade-away-jumper besluit Davonte Lacy het eerste kwart op 13-19.

De coach legt het allemaal niet nog eens uit

In het tweede kwart trekt Donar de verdediging flink aan, zo ook over het hele veld. Een goed voorbeeld van de aanvalsstrategie wordt geëtaleerd door Juwann James die dreigend richting basket gaat. Waar de spelers van Aris hem proberen te stoppen vindt hij zijn teamgenoot Will Moreton, die ongehinderd scoort. In het derde kwart doen zij hetzelfde nog een keer. Met een schitterende buzzerbeater (schot dat in de laatste seconde raak gaat) zet Justin Watts het scorebord op 28-42 bij rust. Dat de coach van Donar niet mee de kleedkamer in gaat is opvallend. Mogelijk geeft hij daarmee de verantwoordelijkheid voor een goed vervolg aan het eigen team. Voorafgaand aan de wedstrijd is de tactiek blijkbaar duidelijk genoeg uitgelegd.

Donar wisselt zonder kracht in te leveren

In het derde kwart is er plots een terugval. Donar wint dat met een schamele drie puntjes. Er worden aanvallen niet goed afgerond en defensief is er te weinig energie. De brede rotatie van de Groningse ploeg geeft evenwel lucht. Waar Naciri het moet doen met kwalitatief mindere spelers van de bank, daar kan Rudez rustig door wisselen zonder kwaliteit in te leveren. Daarbij steken zowel Will Morton als Damjan Rudez in uitstekende vorm. Lukt de aanval op de basket niet, dan helpen zij hun ploeg uit de brand met verre driepunters.

Aan het eind van de wedstrijd laat Jarred Ogungbemi-Jackson nog maar eens zien wat de opdracht van zijn coach is. Hij valt steevast de vijandelijke basket aan, lokt daarmee persoonlijke fouten van Aris uit en zelf belandt hij op de vrijeworplijn. Goliath weegt David, die in deze editie van de derby te licht wordt bevonden. Eindstand 58-89.

Jan Weeber