Stadse Fratsen - Wingewest Haren (column)

HAREN/GRONINGEN In Haren wordt steeds meer voelbaar welke gevolgen de fusie met Groningen heeft. De onroerendzaakbelasting gaat omhoog. Precario dito.

Tot voor de fusie in 2019 was een hond gratis, nu betalen ze de hoogste prijs aan hondenbelasting van Nederland maar er is niet eens een losloopgebied in het dorp. Sportclubs moeten meer afdragen aan de gemeente. Intussen worden bestaande verworvenheden afgepakt: het in Haren zo gewaardeerde Diftar dat van veel Harenezen ware afvalscheidingsfetisjisten maakte, is niet meer. En afspraken over het zonneparkvrij houden van het landelijk gebied blijkt eveneens een dode letter.

Ze voelen zich een beetje beduveld in Haren. Alsof ze ineens in een wingewest wonen, uitgezogen door de stad die uit is op de belastingcenten en de gouden bouwgrond rond het dorp.

Het onderzoeksprogramma Pointer van KRO/NCRV besteedt maandag aandacht aan het ongelukkige huwelijk tussen Groningen en Haren. Henk Krol stelde vorige week kamervragen over de manier waarop Haren het gedwongen huwelijk met Groningen is ingerommeld. Hij vermoedt dat de inwoners van Haren (en de minister) zijn misleid in het fusieproces. Zo zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar de bestuurskracht en de financiën van Haren voor de fusie. Het zou aan bestuurskracht ontbreken en de financiën zouden maar zo zo zijn.

Bestuurskracht en financiën van Groningen zijn niet onderzocht in aanloop naar de fusie. Opmerkelijk, want op de bestuurskracht in Groningen is ook het nodige af te dingen. Daar staat tegenover dat in tegenstelling tot Haren in Groningen een legioen ambtenaren rondloopt om een aantal bestuurders enigszins overeind te houden (ze hebben het druk, de laatste tijd). Ook opmerkelijk: de financiën van Groningen zijn in aanloop naar de fusie niet zo uitgebreid onderzocht als die van Haren, maar kijk alleen al even naar de begroting 2021 van de gemeente Groningen en je schrikt je (bijvoorbeeld op pagina 233) helemaal te pletter. Alle meters staan in het rood. En niet voor het eerst, al jaren.

Dus ook als er geen sprake was van misleiding, de argumenten voor een fusie waren misschien wel wat bijzonder. Wat vervolgens niet helpt, nu de fusie een feit is, is dat Haren in de persoon van Philip Broeksma is opgescheept met een wethouder (alle wethouders hebben een aantal stadswijken in portefeuille) die geen enkele voeling aan de dag legt met de gevoeligheden in Haren. Zo joeg hij half Haren op de kast door ze te overvallen met een plan om zonneparken in het landelijk gebied ten zuiden van Haren toe te staan. ,,De hoeveelheid reacties heeft me verbaasd", was zijn commentaar nadat het woedende reacties had geregend. Tja, op deze manier vraag je erom dat de burgers meer en meer vervreemd raken, zelfs van de politiek die over zaken van om de hoek gaan.

Door Bram Hulzebos