Drafbaan Stadspark moet ook buiten popconcerten open voor inwoners en bezoekers van stad Groningen

Ook buiten de gehoopte megaconcerten moet de drafbaan in het Stadspark in Groningen het hele jaar open als gebied waar Stadjers en bezoekers van de stad kunnen wandelen, sporten of gewoon ‘chillen’ in het gras.

Dat is een van de plannen die het Groningse college op een rij zet in een nieuwe toekomstvisie voor het Stadspark. Burgemeester en wethouders willen jaarlijks 720.000 euro in deze ‘verborgen parel’ steken om het gebied op te knappen en na jaren stilstand weer aantrekkelijk te maken voor alle Groningers.

Stadspark moet ‘meer in de harten van de Stadjers’

Groningen wil het Stadspark ,,nog meer in de harten van de Stadjers krijgen’’, zegt wethouder Roeland van der Schaaf. Daarvoor wordt het 140 hectare metende gebied opgedeeld in vier zones, met elk een afgebakende functie: natuur in de noordwesthoek, evenementen op de drafbaan, bedrijvigheid en sport in de strook langs de ringweg en kleinschalige recreatie in het gebied daartussen.

De drafbaan is in de toekomstvisie de plek voor grote evenementen van internationale topartiesten en -bands. Ook buiten die maximaal twaalf evenementen per jaar gaan de hekken volgens wethouder Glimina Chakor open. Het terrein moet een plek worden voor kleinschalige activiteiten: van theater, toneel, sport of een openluchtbioscoop tot gewoon een picknick in het gras.

Naast megaconcerten straks ook skaten, honden uitlaten én (weer) zwemmen

De zone noordelijk van de drafbaan wordt aangewezen als recreatiegebied. Er wordt onder meer gewerkt aan plannen voor een skatebaan (op de plek van het huidige hertenkamp), een hondenspeelplaats en een stadsstrand. Tot in de jaren vijftig werd nog volop gezwommen in de grote vijver van het Stadspark - dat in 1913 aan de stad werd geschonken door grootindustrieel Jan Evert Scholten.

De gemeente onderzoekt nu of de waterkwaliteit in de Stadsparkvijvers de afgelopen jaren voldoende is verbeterd door een reeks maatregelen dat dat weer in ere kan worden hersteld. ,,Het zou heel mooi zijn als dat weer lukt’’, vindt Van der Schaaf. In ieder geval wil de gemeente een kano-circuit in het water van het park uitzetten.

Luid en groot alleen op drafbaan, elders in Stadspark moet het kleinschalig zijn

Evenementen zijn straks ook mogelijk in dit deel van Stadspark, maar geen grote publiekstrekkers, benadrukt Chakor. Bewoners van de omliggende wijken vrezen dat de gemeentelijke plannen voor de drafbaan ook elders in het gebied tot meer drukte en lawaai leiden, maar dat is volgens de wethouder niet aan de orde. Het moet ‘kleinschalig en gezellig’ zijn, zegt zij. Een bescheiden feestje als het jaarlijkse Rapalje Festival kan wel, maar groter mag het niet worden.

Met de toekomstvisie wil Groningen juist de omwonenden meer duidelijkheid bieden over wat er wel en niet kan, zegt Van der Schaaf. Vooral de plannen voor mega-evenementen op de drafbaan baren in de omliggende wijken veel zorgen over overlast. Het huidige bestemmingsplan geeft het gemeentebestuur volgens de wethouder nu nog ,,de vrijheid om heel veel activiteiten te vergunnen’’. De nieuwe visie stelt daar paal en perk aan.

Visie geeft omwonenden meer duidelijkheid: wat mag waar?

De visie is volgens de wethouders het resultaat van maanden van overleg met bewoners van de omliggende wijken. Die kunnen ook nog de komende maand, tot 28 maart, op de plannen reageren. In mei hakt de gemeenteraad definitieve knopen door over zowel de toekomstvisie als de plannen voor het Martini Trade Park aan de andere kant van de westelijke ringweg, in de aanloop naar het Stadspark.

In mei is ook de ‘business case’-studie klaar die de gemeente nu laat uitvoeren naar de economische haalbaarheid van de plannen voor de drafbaan. De gemeenteraad wil meer duidelijkheid over de kansen als mega-concertlocatie, maar gaf in december wel groen licht om na bijna honderd jaar de stekker uit de paardenkoersen te trekken.

KNHRV blijft via rechter strijden voor behoud paardenkoersen

De Koninklijke Hardrijder en Ren Vereniging Groningen verzet zich daar ondertussen nog fel tegen. Juist deze week heeft de koersorganisator een procedure bij de rechtbank aangespannen om de sluiting van de baan van tafel te krijgen.