Even een zadeltje passen in de binnenstad

GRONINGEN Dat is een bijzonder gezicht op de vroege zaterdagochtend: een paard naast de trailer voor Paardensporthuis Kootstra aan de A-Weg. Kees Groeneveld, inmiddels behoorlijk op leeftijd, betast de rug van een uit de kluiten gewassen kastanjebruine merrie.

Op de trailer staat nog een Fjord waar het zadel voor nagekekn moet worden. Gisteren reden we nog op de Veluwe, zegt Lisanne Siebega, de eigenares van de merrie. De twee dames zijn naar zo ongeveer het hoogste adres in Noord-Nederland gekomen om het zadel van hun paarden te checken. Kees Groeneveld (voor velen ‘meneer Kootstra’ vanwege de naam van de zaak) is een hoog aangeschreven ‘zadeldokter’. Komt nogal precies, een zadel. Een slechtzittend kan tot problemen leiden bij het paard en dat leidt in veel gevallen tot problemen voor de ruiter en amazone.

Groeneveld verkoopt zadels, hoofdstellen, stijgbeugels en allerlei andere benodigdheden voor de paardeneigenaar. Een speciaalzaak. Hij is beroemd om zijn inzicht in het zadel. Hij lost problemen met slecht passende zadels op. Om zijn werk goed te kunnen doen moet hij zowel paard als zadel zien. Vandaar dat er zo af en toe nog een paardentrailer stopt op de A-weg. De oude vakman komt dan naar buiten. De klep gaat naar beneden. Het paard wordt opgesteld. Groeneveld, past en meet en voelt en knijpt. En dan weet hij genoeg. Het paard kan weer in de wagen en hij zorgt dat het goedkomt met het zadel.