Kritische ontvangst plannen Stadspark

GRONINGEN De plannen van het stadsbestuur met het Stadspark kunnen rekenen op een kritische ontvangst. Het Stadspark moet de komende jaren veel meer mensen trekken, onder meer door de hekken rond de drafbaan weg te halen. Daarmee komt een gigantische ‘weide’ vrij waarop grote concerten en evenementen mogelijk zijn, die toegankelijk blijft als er niks wordt georganiseerd. Daarnaast moet er veel meer reuring komen in het Stadspark, vindt het stadsbestuur. Auto’s worden meer geweerd, in de toekomst, er is ruimte voor bijvoorbeeld een skatebaan en kleinschalige horeca. Mogelijk gaat er gezwommen worden in de vijvers, voorspelde wethouder Roeland van der Schaaf.

De drafsportvereniging is verbaasd over de plannen. De koersen moeten wijken, de huur van de drafbaan is opgezegd. ,,Maar de draverijen passen prima in de plannen die er nu liggen.” Stadspark Natuurlijk, een groep omwonenden die (onder meer) opkomt voor de rust en de natuurwaarden in het park, vindt dat het park ten onrechte wordt geframed als een enorme lap grond waar nooit wat gebeurt.

De drafbaan in het Stadspark verandert, zo is de bedoeling, in een terrein waar enorme evenementen gehouden kunnen worden. Als er geen evenementen zijn, dan is de drafbaan in beeld voor allerlei kleinere activiteiten. ,,Denk aan theater, toneel, een openluchtbioscoop", zegt wethouder Glimina Chakor. In de rest van het park zijn ‘kleine gemoedelijke’ evenementen mogelijk. In de plannen is geen sprake meer van de 12 omstreden extra geluidsdagen die het stadsbestuur tot voor kort voor mogelijk hield buiten de 12 die al zijn toegestaan op de drafbaan.

Desalniettemin is Stadspark Natuurlijk uiterst kritisch op het plan. Lucy Pijttersen: ,,Het plan is duidelijk een paar jaar geleden opgesteld, toen eind 2018 wethouder Van der Schaaf in het Stadsparkpaviljoen al de aanzet gaf tot de plannen, omdat ‘zijn eigen dochter alleen met Bevrijdingsfestival in het Stadspark kwam’. In de nota wordt het park, net als toen door Van der Schaaf, voorgesteld als een plek waar behalve hondenuitlaters en bootcampers geen mens komt. Daar moet nu dan verandering in komen."

Maarten de Nooij, voorzitter van de Groningse drafsportvereniging, is nogal verbaasd over de plannen en vooral over het feit dat daarin geen plek is voor de drafsport. ,,Wij zijn van mening dat we exact in die visie van kleinschalige activiteiten en sport passen. Er wordt ingezet op diversiteit, maar naar de paardensport wordt niet meer gekeken, sterker nog, is nooit gekeken binnen deze plannen. Een skeelerbaan en een ijsbaan worden als voorbeelden genoemd door de wethouder. Zaken die zich richten op een niche. Geen probleem en sterker nog, een goed idee om diversiteit te stimuleren. Maar oog voor de circa 5.000 steunbetuigingen in de petitie voor behoud van de drafsport met een grote historie in de stad en enkele honderden bezoekers per koersdag, is totaal niet in beeld.”

Pijttersen vindt dat de activiteiten zoveel mogelijk op de drafbaan geconcentreerd moeten worden en dat de rest van het park zoveel mogelijk met rust gelaten zou moeten worden.

De Nooij is er absoluut niet op tegen: ,,Wij zijn als vereniging totaal niet tegen het open gooien van de hekken zodat het Stadspark buiten evenementen om toegankelijk is voor bewoners. Uitstekend idee. We zijn maximaal flexibel om mee te denken in welke vorm de paardensport toch 6 of 7 keer een middag draverijen kan organiseren op de sintelbaan. Bijvoorbeeld in het voorseizoen in maart en april, wellicht eenmaal koersen met de Sweepstakes in de zomerperiode en als de festival/concertpiek voorbij is, nog enkele koersdagen in september en oktober. Daarbij zit de drafsport niemand in de weg en wordt het terrein maximaal toegankelijk voor diverse doelgroepen."