Jeugdwerker Kim Aarts van WIJ Groningen: ‘De jeugd toont enorme veerkracht. Dat gaat ze goed af’

GRONINGEN Jongerenwerkers van WIJ Groningen roepen de jeugd op om hun gevoelens te delen via filmpjes voor de campagne #nogffvolhouden.

Kim Aarts: ,,We kennen de verhalen over depressieve jongeren, wij zien vooral jongeren die zich snel en behendig aanpassen.”

In coronatijd zit de jeugd lang thuis en gaat weinig naar school. ,,Het ergste is dat ze elkaar nauwelijks zien”, zegt Kim Aarts, jongerenwerker in Ten Boer en coördinator gemeente brede activiteiten van WIJ Groningen. Jongerenwerkers in Nederland roepen de jeugd op om mee te doen aan de actie #nogffvolhouden. Met filmpjes kunnen jongeren vertellen hoe het is om in thuisquarantaine te zitten, of hoe is het om feesten te missen. Om zo elkaars gevoelens te delen.

Aarts: ,,Hoe het gaat met de jeugd? Mijn collega’s en ik merken dat de jeugd enorme veerkracht toont. Ik ken de verhalen over jongeren die het moeilijk hebben of depressief zijn, wij zien ook dat ze zich enorm goed aanpassen. Ze vinden steeds weer een manier om de coronabeperkingen een plek te geven en proberen altijd hun ding weer te doen. Dat gaat ze goed af.”

‘Choose your battles’

WIJ Groningen heeft in en om de stad fysieke ontmoetingsplekken. De jeugd kan er terecht in een JOP (Jongeren Ontmoetingsplek), op speelplaatsen en sportvelden. ,,Je kunt dan zeggen ‘Ojee, met meer dan twee personen mag niet, want je overtreedt een coronamaatregel.’ Ik zeg dan ‘Choose your battles’: zet je iedereen stok ongelukkig thuis op de zolderkamer of vind je het goed dat ze elkaar buiten in klein gezelschap toch even zien?“

Aarts drukt de jongelingen wel op het hart om de anderhalve meter-maatregel te hanteren, en gunt ze hun sociale contacten. Want dat is volgens Aarts wat er aan de hand is met de jeugd in coronatijd. Ze missen hun leeftijdsgenoten. ,,Dat is zwaar, onderschat het niet.”

Ondanks corona kan de meeste kwetsbare doelgroep van WIJ Groningen nog steeds in buurthuizen terecht. De ‘normale’ problemen zijn niet vervangen door coronaproblemen. Sommige kinderen hebben thuis evengoed last van spanningen door echtscheiding van hun ouders, financiële problemen, ruzies, of ze worden verwaarloosd. Deze kinderen kunnen nog steeds bij het jeugdwerk terecht voor sport, disco, koken, knutselen of de kinderclub. Omdat de deur letterlijk dicht is en het aanbod beperkt, gaan ze op uitnodiging van de jeugdwerkers naar de activiteiten in de wijken. ,,Voor deze kinderen is het noodzakelijk dat er veilige plek blijft om naartoe te kunnen gaan. Op die manier onderhouden wij het contact.”

‘Geen rellen op straat’

Vorig jaar - aan het begin van corona in maart - waren Aarts en haar collega’s buiten. Twee tot drie middagen en avonden in de week liepen ze urenlang over straat in werkkleding, en spraken heel actief mensen aan. Ze richtten zich natuurlijk op kinderen en jongeren. Maar even een kletspraatje maken met iemand die zijn hond uitlaat hoorde er dan ook bij.

Ruimte is in de stad een probleem. Aarts schetst het voorbeeld van een alleenstaande moeder die met haar drie kinderen in een appartement ‘drie hoog achter’ woont. De kans dat het daar misgaat is groter dan in een huis in een landelijke omgeving waar gezinsleden minder op elkaars lip zitten.

,,Toch gaat het in de stad harstikke goed. Bij het instellen van de avondklok wilden we geen rellen op straat. Maar wij zijn jongerenwerkers en geen handhavers.” Aarts ging snel in overleg met de gemeente Groningen, de politie en andere maatschappelijk organisaties. De gesprekken met de achterban werkten preventief. ,,We doen werk waar de burger soms niets van merkt. Ja, rust op straat is wat ze zien.”

Jongeren een alternatief bieden daar ligt de kracht van jongerenwerkers. Aarts en haar collega’s vragen letterlijk ‘wat willen jullie?’ Er zijn mogelijkheden genoeg om met aandacht gedrag te beïnvloeden. ,,Het is een voordeel dat we ze kennen. We staan altijd als eerste klaar om met de jeugd een gesprek aan te gaan.”

Mooie bijvangst

Aarts had meer problemen verwacht, gelukkig ziet ze na een jaar corona toch dat de jeugd zich heel goed redt. Ze hoort sommige jongeren zelfs zeggen ‘Ik vind het wel even prima zo. De hele week had ik het druk met elke dag een strakke planning. Die druk valt nu weg’. De beperkingen geven ook lucht en ontspanning.

WIJ Groningen wil met bijvoorbeeld internet-games de jeugd vermaken, aan de andere kant beseffen Aarts en haar collega’s dat het plafond voor online-activiteiten lijkt bereikt. Bijna hun hele leven speelt zich inmiddels online af. ,,Ze willen gewoon lekker op pad, sommigen zijn echte buitenkinderen geworden. Dat is een mooie bijvangst.”

De actie #nogffvolhouden is om de veerkracht van de jongeren (verder) te vergroten, en er zijn prijzen te winnen. ,,Het achterliggende idee van de actie is om erachter te komen wat coronatijd doet met gevoelens. Wij zeggen ‘het is oké dat corona wat met je doet, praat erover dan kunnen we elkaar er doorheen slepen. In begin van corona was het ieder voor zich, nu zien we dat de jeugd elkaar opzoekt en elkaar helpt. Zeker, corona heeft naast nadelen ook voordelen.”

Meer op www.bvjong/nogffvolhouden.nl, de campagne loopt tot 1 mei.