FC Groningen ontvangt Feyenoord en Fortuna

GRONINGEN FC Groningen speelt in vijf dagen tijd twee keer in eigen stadion. Woensdagavond is Feyenoord de tegenstander, zondagmiddag het ambitieuze Fortuna Sittard.

De wedstrijden beginnen respectievelijk om 18.45 en 14.30 uur en zijn live te zien bij abonneezender ESPN.

FC Groningen en Feyenoord knokten zich zondag beide van een achterstand terug. De Rotterdammers egaliseerden in Enschede een 2-0 achterstand tegen FC Twente. FC Groningen herstelde zich op een abominabele grasmat in het Abe Lenstra Stadion van een bijzonder slechte eerste helft en maakte verdiend een 1-0 ruststand ongedaan.

FC Groningen bleef daardoor voor de zesde achtereenvolgende keer ongeslagen in een uitwedstrijd tegen de belangrijkste noordelijke rivaal.

Ontbrekende ervaren middenvelders

FC Groningen miste tegen Heerenveen zijn drie meest ervaren middenvelders. Ontbreken Ahmed El Messaoudi en Azor Matusiwa al een tijdje, in Friesland bleek ook Ramon Pascal Lundqvist niet te kunnen spelen. FC Groningen startte daardoor met een piepjong middenveld bestaande uit de dit seizoen in de basis debuterende Sam Schreck (net 22 geworden), Daniël van Kaam (20) en Tomas Suslov (18).

Heerenveen stelde er een ervaren trio tegenover: Tibor Halilovic (25), Lasse Schöne (34) en Siem de Jong (32) en had in valse linksbuiten Joey Veerman nog een vierde middenvelder. Het piepjonge en vederlichte middenveld van FC Groningen bleek niet in staat om beide vleugelaanvallers en spits Jørgen Strand-Larsen aan het werk te zetten. De controleurs Van Kaam en Schreck kwam niet veel verder dan wat balletjes breed en terug en deden verder vooral verdedigend hun best. FC Groningen speelde de slechtste eerste helft van deze competitie.

Toen Danny Buijs-vervanger Adrie Poldervaart Schreck naar de kant haalde voor de 18-jarige Paulos Abraham kwam er meer vaart in het spel. Abraham ging linksbuiten spelen, waardoor Alessio Da Cruz een linie kon zakken. Met twee aanvallende middenvelders in plaats van één bleek FC Groningen ineens wel tot druk en aanvalsspel over de vleugels in staat.

Opfleurende Tomas Suslov

Mochten de in Heerenveen afwezige middenvelders ook woensdag niet kunnen spelen, is een middenveld met Daniël van Kaam - of Ko Itakura - als enige controleur misschien ook tegen Feyenoord een optie. Da Cruz bleek als aanvallende middenvelder van meer waarde dan als linksbuiten. Met hem in de verbindingslinie fleurde ook Tomas Suslov op. Een middenveld met de lichtgewichten Van Kaam en Schreck lijkt ook niet opgewassen tegen het fysiek sterke, ervaren middenveld van Feyenoord.

Ploeg om serieus te nemen

Vijf dagen na het ongetwijfeld zware duel met de Rotterdammers wacht Fortuna Sittard. Sinds Sjors Ultee daar hoofdtrainer is, heeft - op Ajax na - geen enkele club zoveel punten verzameld als Fortuna. Ultee begon zijn job met twee nederlagen maar won sindsdien negen keer, speelde eenmaal gelijk en verloor slechts drie keer. Resultaten die bij een sterke subtopper passen. Fortuna Sittard is kortom een ploeg om serieus te nemen.