Schuiling over onvrede in Haren: ik kan me er niet zoveel bij voorstellen

GRONINGEN/HAREN ,,Ik kan me er eigenlijk niet zoveel bij voorstellen.” Dat zei de Groningse burgemeester Koen Schuiling maandagavond in een uitzending van Pointer over het gevoel in Haren dat de stad het dorp heeft overgenomen toen Groningen en Haren werden samengevoegd.

Veel mensen in Haren ervaren de samenvoeging als een annexatie. De gemiddelde Harenaar betaalt honderden euro’s per jaar meer aan gemeentelijke lasten. Harenaren die aangesloten zijn bij sportclubs gaan de komende jaren veel meer contributie betalen omdat de clubs aanmerkelijk hoger worden aangeslagen in de samengevoegde gemeente. Voor hondenbezitters gaat de hondenbelasting van 0 euro naar de hoogste van Nederland. Schuiling over de onvrede in Haren: ,,Ik kan me er eigenlijk zoveel bij voorstellen omdat we op heel veel plekken in Haren heel veel dingen doen die vroeger niet gebeurden.”

Het gevoel in Haren dat ze worden uitgeknepen? ,,Dat is maar waar je op wilt letten. We hebben geconstateerd dat er op heel veel punten een achterstand moest worden weggewerkt of dat we daar opnieuw gaan investeren.”

De lijst met investeringen die er zijn gedaan in Haren en die nog komen hebben de uitzending van Pointer niet gehaald, maar desgevraagd levert het stadhuis de ochtend na de uitzending een uitgebreide lijst: het veegbeleid is geïntensiveerd, er zijn drie hockeyvelden aangelegd, er gaan de komende jaren miljoenen naar verbetering van schoolgebouwen ook in Haren, de openbare ruimte van het Anjerplein wordt ingericht, achterstallig onderhoud van wandel- en fietspaden wordt weggewerkt, er loopt een participatietraject Groene Parel waarbij ideeën van bewoners worden opgepakt, er is een oplossing voor de financiële problemen bij de Mikkelhorst, achterstallig onderhoud in het Boermapark wordt opgepakt, diverse speeltuinen worden opgeknapt, de doorgaande weg in Onnen is veiliger door de plaatsing van bloembakken.

Schuiling hoopt dat de Harenaren zich in de loop van de tijd willen laten overtuigen dat de samenvoeging ook goede dingen brengt. ,,De liefde moet van twee kanten komen. Van onze kant is die er.” Overigens weigerde de burgemeester van fusiegemeente Het Hogeland commentaar op camera van Pointer. Hij was bang voor een ‘negatief verhaal’.

De uitzending van Pointer is online terug te kijken.