Rijksuniversiteit Groningen digitaliseert meer dan 100.000 objecten. Academisch erfgoed straks online te bewonderen

Het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) investeert 700.000 euro in het project ‘Spotlight’. Dit project voorziet in het digitaliseren van meer dan 100.000 objecten.

De RUG spreekt zelf van het digitaliseren van een omvangrijk deel van haar academisch erfgoed. Variërend van de eerste 15de- en 16de-eeuwse boeken van de Universiteitsbibliotheek tot de eerste foto’s van hunebedden, en van het oudste wetenschappelijke instrument van de universiteit tot honderden boeken in het Gronings.

Doel is de ruim 100.000 verschillende objecten (wereldwijd) online toegankelijk te maken. De te digitaliseren objecten krijgen tevens betere en uitgebreidere omschrijvingen.

‘Het project Spotlight zorgt ervoor dat collecties en materialen die nu nog alleen ter plekke bij universiteit te raadplegen zijn, straks overal ter wereld toegankelijk zijn’, licht projectleider Wian Stienstra van de Universiteitsbibliotheek in een persbericht toe.

Goffe Jensma, hoogleraar Friese taal- en letterkunde aan de RUG, leidt een deelproject waarin Groninger boeken uit de periode vanaf de 18de eeuw tot nu worden gedigitaliseerd en geanalyseerd.

‘Met dit project kunnen we een grote stap zetten in het onderzoek naar de ontwikkeling van het Gronings in al z’n variatie’, licht hij in een persbericht toe. ‘Bovendien kunnen we sprekers van het Gronings bij het project betrekken. Burgerwetenschap is van groot belang bij het onderzoek naar minderheidstalen.’

Het project loopt tot begin 2022. Het gedigitaliseerde materiaal wordt gepubliceerd bij de bestaande collecties op facsimile.ub.rug.nl, vrij toegankelijk waar mogelijk. Van tijd tot tijd plaatst ook het Twitter-account @mulerius een selectie uit de collectie.