Groningen investeert in nieuwe woonplek voor kermisklanten en stadsnomaden

In de stad Groningen komen drie nieuwe terreinen voor reizende kermisexploitanten en stadsnomaden. Naar verwachting kunnen de eerste bewoners er nog dit jaar terecht.

Dat is het resultaat van een lange zoektocht naar een geschikte plek voor dit soort ‘alternatieve woonvormen’, zegt verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf. In totaal komen er aan de Aduarderdiepsterweg bij Hoogkerk veertig woonplekken bij voor stadsnomaden plus tenminste drie voor kermisexploitanten op het industriegebied Zuidoost aan de andere kant van de stad.

Twee vliegen in één klap met nieuwe alternatieve woonlocaties

Daarmee slaat de gemeente twee vliegen in één klap. Het nieuwe kermiskampje dat wordt ingericht op de hoek Bornholmstraat Uppsalaweg maakt de weg vrij voor de langverwachte renovatie van het bestaande Kermis Exploitanten Terrein in Helpman. Tegelijkertijd geven de twee nieuwe stadsnomadenlocaties bij Hoogkerk rust op dit roerige dossier, hoopt Van der Schaaf.

Groningen heeft een lange traditie van ‘stadsnomaden’: mensen die kleinschalig en zelfvoorzienend willen wonen, veelal mobiel in een woonwagen. Daarvoor kent de gemeente al jaren drie officieel aangewezen locaties, voor in totaal ruim tweehonderd bewoners. Vele tientallen anderen zoeken echter ook een woonplek aan de rafelranden van de stad.

Eind aan aanhoudend kat-en-muisspel met stadsnomaden

Dat leidt al jaren tot een kat-en-muisspel waarbij stadsnomaden leegstaande bedrijfslocaties kraken en de gemeente of andere eigenaren ontruiming afdwingen via de rechter. Waarna de krakers met hun woonwagens verder trekken naar een andere locatie en het spel opnieuw kan beginnen.

Zo werd begin dit jaar nog een groep groep stadsnomaden verwijderd van een bedrijfsterrein aan de Ulgersmaweg. De gemeente verwees ze door naar een voormalige grondstort aan de Gideonweg aan de zuidoostkant van de stad. Daar was de situatie echter niet meer houdbaar door langdurige regen en invallende vorst.

De groep bivakkeert nu tijdelijk op de vroegere Arriva-busremise aan de Sontweg. Een andere groep die zonder toestemming van de gemeente woonde op een voormalig slibdepot aan het Eemskanaal, heeft eveneens een tijdelijke locatie toegewezen gekregen. Zij mogen met hun woonwagens voorlopig op een leegstaand bedrijfsterrein aan de Peizerweg staan.

Wethouder ‘Gedoogde stadsnomaden gaan voor krakers’

Wethouder Van der Schaaf verwacht dat ook deze beide woongroepen straks terecht kunnen op de nieuwe locaties bij Hoogkerk. Maar hij geeft geen garanties. Voorrang krijgen stadsnomaden op gedoogde locaties die al langer met de gemeente praten over een legale nieuwe plek. Zoals de bewoners van het zogeheten Betonbos dat moet wijken voor de Stadshavens, het nieuwe stadsdeel dat Groningen wil realiseren rond het Eemskanaal.

,,Krakers staan in principe achteraan de rij, maar wij verwachten dat bij Hoogkerk straks genoeg ruimte is om alle groepen stadsnomaden te huisvesten die we nu in het vizier hebben’’, zegt Van der Schaaf. Aan de Aduarderdiepsterweg is ruimte voor veertig plekken aan weerskanten van het tracé, waar op termijn de nieuwe rondweg om Hoogkerk is gedacht. Circa vijfentwintig op de plek van een oude boerderij, nog eens vijftien verderop aan de overkant van de straat.

‘Niet de bedoeling dat hele land zich nu aanmeldt voor plek in Stad’

Groningen is naast Amsterdam een van de weinige gemeenten in het land die grond voor dergelijke bijzondere woonvormen aanwijzen. ,,Wij vinden dat we ook aan deze groepen ruimte moeten bieden om te wonen zoals zij dat willen’’, stelt Van der Schaaf. Maar, benadrukt hij: ,,Het is niet de bedoeling dat iedereen uit heel Nederland zich nu massaal aanmeldt. Deze locaties zijn bedoeld voor de groepen die we nu in beeld hebben.’’

Ook het nieuwe kermisterrein op industrieterrein Zuidoost, biedt de gemeente een oplossing voor een slepend probleem. Het huidige Kermis Exploitanten Terrein aan de Helper Westsingel, ingericht in de jaren vijftig, is hard toe aan renovatie. Dat is echter niet goed mogelijk zolang de laatste drie nog actief rondreizende exploitanten hun kermiswagens op het terrein kwijt moeten.

Twee miljoen voor kermiskampje, twee ton voor stadsnomaden

Deze ‘reizigers’ krijgen nu op de hoek Bornholmstraat-Uppsalaweg een nieuwe plek, met een gezamenlijke loods voor hun spullen. Op termijn kan het nieuwe terrein nog worden uitgebreid met nog eens vier staplaatsen. De inrichting kan volgens Van der Schaaf worden bekostigd binnen de bijna 2 miljoen euro die de gemeenteraad eind vorig jaar al uittrok voor de herinrichting van de KET-locatie.

De realisatie van de nieuwe stadsnomadenlocaties bij Hoogkerk kost de gemeente in totaal 200.000 euro. De nieuwe plekken moeten zich zelf bedruipen uit de huur. Daarvoor wil de gemeente een huurovereenkomst van tien jaar sluiten met de stadsnomaden.