Nachtopvang daklozen in Groningen haalt opgelucht adem. Geen positieve coronatests na uitbraak in dagopvang

Vanwege een corona-uitbraak in Open Hof, de dagopvang voor dak- en thuislozen in Groningen, werden bezoekers van de nachtopvang woensdagavond getest met een sneltest. Alle resultaten bleken negatief, tot opluchting van Lieuwe de Boer, hoofd van de nachtopvang en Het Kopland.

Zowel in de nachtopvang aan de schoolstraat als in de tijdelijke 24-uursopvang in jongerenhostel Simplon werd preventief getest. Ook zijn de bezoekerslijsten van Open Hof en de nachtopvang met elkaar vergeleken. De vrees was dat de uitbraak zou lijden tot meer besmettingen onder de dak-en thuislozen.

Dat alle resultaten negatief zijn, noemt Lieuwe de Boer, hoofd van Het Kopland, een hele opluchting. ,,Nu blijven we in overleg met de GGD hoe we verder doelmatig kunnen controleren of het virus rondgaat. De sneltest was eenmalig.’’ Mochten er wel besmettingen zijn geweest, dan had de nachtopvang voor deze dak- en thuislozen aparte ruimtes beschikbaar.

Open Hof

Woensdag werd duidelijk dat vijf medewerkers en één bezoeker van dagopvang Open Hof besmet waren met het virus. De bron was vermoedelijk een vrijwilliger die ondanks klachten toch op het werk verschenen was. Gerhard van den Berg van de dagopvang maakte zich zorgen over de verspreiding van het virus, omdat niet alle dak- en thuislozen te traceren zijn voor bron- en contactonderzoek.

De dagopvang blijft tot zeker maandag 8 maart gesloten. Voor de dak- en thuislozen is geen alternatief voor handen.