Depri door corona? 'Humor helpt je door de crisis', zegt gelukspsycholoog uit Groningen

,,Humor helpt je door de coronacrisis.” Die boodschap houdt gelukspsycholoog en universitair docent Bertus Jeronimus in het DVHN-talkshow Corona Dialoog ons voor.

We willen allemaal gezien en gehoord worden. We willen allemaal aandacht besteden aan familie en vrienden. Alleen kan dat door de coronacrisis niet zoals we zouden willen. Wat nu? Bij de pakken neerzitten? Nee, dat is niet nodig, zegt gelukspsycholoog en universitair docent Bertus Jeronimus in de DVHN-talkshow Corona Dialoog. Humor en een beetje aandacht helpt je door de crisis. 

Jeronimus zat donderdagmiddag met cabaretier Bert Visscher en de 80-jarige Gré Rutgers uit Middelstum aan tafel. Presentatrice Jellie Brouwer ging met hen in gesprek over het leven tijdens de coronacrisis.

Rutgers zegt vooral haar familie, de kinderen en kleinkinderen te missen. ,,Ik heb veel contacten maar er komt nu niemand.” Ze woont net buiten Middelstum. ,,Ik kom ook niet meer onder de mensen. Ik heb mijn dochter al heel lang niet meer gezien. Af en toe ga ik een rondje fietsen en dan denk ik: er zijn meer mensen als ik.”

 

'Het duurt te lang, ik wil er weer op uit'

Cabaretier Bert Visscher zegt vooral het publiek te missen. ,,De laatste voorstelling was in maart vorig jaar. Je wilt op tournee. Aan de andere kant ben ik nu veel meer thuis. Je hebt meer aandacht voor je vrouw en je zoon. Het duurt nu te lang. Ik hou van vrouw en zoon maar ik wil er weer op uit.”

 

Rutgers kijkt nog meer uit naar het moment dat ze weer naar de kapper kan dan, dan haar het vaccin. Ook al helpt dat haar om weer onder de mensen te komen. Jeronimus herkent die behoefte. ,,Aandacht is een basisbehoefte. Dat hebben we allemaal nodig. Affectie willen we allemaal. Veel van ons komen dat te kort.”

Rutgers vindt het jammer dat de dagen voorbijgaan en ze haast niemand meer spreekt. ,,Ik ben 80. Hoe lang leef ik nog? De tijd gaat voorbij. Het leuke is er niet meer.” In winkels stappen mensen opzij. ,,Alsof ik een melaatse ben.”

'Humor zorgt voor verbinding'

Volgens Jeronimus kan humor mensen door de crisis helpen. ,,Humor is belangrijk voor welbevinden. Het zorgt voor verbinding met anderen. Het helpt bij het relativeren van zorgen. Je kunt met een nieuw perspectief kijken naar zaken.”

Visscher hoopt het middel humor snel weer in te zetten voor volle zalen. Hij mist vooralsnog perspectief. ,, Hoe lang duurt het nog, waar gaat het naar toe? Kunnen we op vakantie deze zomer?”

 

Hij vindt het geen probleem even niet op te treden. ,,Mensen zeggen, je hebt mooi de tijd voor het schrijven van een nieuw programma, maar ik merk ook dat je er lui, sloom van wordt.”

'Het komt weer goed'

Hij hoopt in mei weer op de planken te staan als het dan weer mag. ,,Ik heb acht man personeel. Als het pas na de zomer weer normaal wordt, dan ben ik er toch minder blij mee.”

Desondanks verwacht Visscher deze crisis te doorstaan. ,,Ik zie de toekomst goed tegemoet. We hebben even klap op onze smoel gehad maar het komt weer goed.” Rutgers helpt het hem hopen.