Proftennissers Max Houkes uit Sleen en Sidané Pontjodikromo uit Groningen pakken dubbeltitel in het Turkse Antalya

Max Houkes en Sidané Pontjodikromo wonnen zaterdag de dubbelspeltitel van het ITF-proftennistoernooi van Antalya. In de finale versloeg het noordelijke duo de Oekraïner Oleksandr Ovcharenko en de Zuid-Koreaan Yunseong Chung met 7-5 en 6-1.

De zege van de Groninger Pontjodikromo (20), die tegenwoordig in Leersum woont, en de Drent Houkes (20), uit Sleen, vormt voor de beide noorderlingen de fraaie afsluiting van een ruime maand proftennis op het gravel van Antalya. In het enkelspel waren de resultaten van Pontjodikromo en Houkes op de keper beschouwd toch licht teleurstellend, maar de dubbeltitel van de laatste week maakt veel goed.

Mentaal groeien

Pontjodikromo, de Stadjer die als jong talent naar Leersum verhuisde en in Doorn traint bij een andere noorderling, Tjerk Bogtstra uit Zuidlaren, was een paar maal dicht bij een stunt in het enkelspel. Zo had hij de Oezbeek Khumoyun Sultanov, de nummer 330 van de ATP-wereldranglijst, en onverwachte uitschakeling kunnen bezorgen, maar liefst vier matchpoints liet hij in die wedstrijd ongebruikt. ,,Ik denk dat ik vooral mentaal moet groeien’’, zegt Pontjodikromo kort na zijn zege in het dubbelspel. ,,Ik maakte op beslissende momenten te vaak een verkeerde keus: een bal langs de lijn terwijl ik in de crossrally had moeten blijven bijvoorbeeld, of te snel een punt willen maken. Fysiek was ik goed en ik was echt in vorm, ik had een goed niveau tennis. Maar die paar beslissende punten had ik beter moeten doen.’’

Goed ziek geweest

Houkes haalde in de Turkse zon de afgelopen vier weken geen enkele maal het hoofdtoernooi en daar baalt de jonge Drent van. ,,Ik ben drie dagen echt goed ziek geweest voordat ik vertrok. Hoge koorts, misselijk, ik kon niets eten. Natuurlijk dacht ik aan corona, maar alle vijf testen die ik heb gedaan waren negatief. Dus ik ben naar Turkije gegaan, maar was natuurlijk niet topfit. Dat werd langzamerhand wat beter gelukkig. Maar optimaal was het niet.’’

Geen game gepakt

In het enkeltoernooi van Antalya, waar momenteel elke week een proftennistoernooi in de World Tennis Tour, het derde proftennisniveau, wordt georganiseerd, stond Houkes deze week op de drempel van het hoofdtoernooi, maar daar werd hij hard van af geslagen door de Braziliaan Matheus Pucinelli de Alemeida: hij verloor zonder een game te winnen (0-6, 0-6). ,,Dat overkomt me haast nooit. Ik liet alle gamepoints liggen’’, zegt Houkes.

De zege in het dubbeltoernooi van deze week smaakte de twee noorderlingen goed. Vooral de winst op de Duitser Sebastian Prechtel en de Oostenrijker David Pichler, deze week in de eerste ronde, was een fraaie. Pichler won al liefst 31 proftitels in het dubbelspel, waarvan in 2020 alleen al 9. ,,Die zege was onze beste winst’’, zegt ook Houkes, die nu zelf op vijf proftitels staat in het dubbelspel. Voor Pontjodikromo staat de teller na deze week op vier. Twee daarvan won hij met Houkes.

De twee trainen de komende weken in Nederland en tennissen waarschijnlijk vanaf 15 maart weer op het gravel van Antalya.