Donar Groningen voorkomt een blamage tegen stug Den Helder Suns (en wint nipt met 84-78)

GRONINGEN Zoals in veel sportcompetities bestaat de Dutch Basketball League uit teams die voluit voor het kampioenschap spelen en anderen met slechts een bijrol.

Dat laatste is al enkele jaren Den Helder Suns beschoren. Echter, dit jaar strijdt de ploeg volop mee om een plek in de middenmoot en stelt het als doel de Elite A te halen.

Twee divisies

Als alle teams een keer tegen elkaar hebben gespeeld zal, de ranglijst worden opgedeeld in twee poules. De Elite B zal bestaan uit de laagste zes teams. Het is de Heldenaren er alles aan gelegen om daaraan te ontsnappen en bij de bovenste zes te eindigen. Tegen betere ploegen worden de spannendste wedstrijden gespeeld en laat dat nu de instelling te zijn waarmee zij vanuit de Noordkop naar MartiniPlaza zijn getogen. Een winstpartij tegen Donar zal hen de moed verschaffen om vol goede moed de voor hen beslissende fase in te gaan van de pouleselectie in de DBL.

Den Helder overklast de Groningers

Voor Donar is de beginsituatie dat de ploeg de Elite A niet meer ontlopen kan. Lastig is dat zij het moeten doen zonder Leon Williams, Justin Watts en Thomas Koenis. Daardoor is de brede selectie behoorlijk uitgedund. Het zou echter niet mogen inhouden dat het team zo slap en slordig aan de wedstrijd begint. Reeds in de eerste Helderse aanval blijkt hoe vrij de bezoekers worden gelaten onder de Groningse ring en hoe zij vrijelijk van afstand kunnen schieten. Dat laatste tegen een torenhoog percentage. Dat Den Helder het kwart wint met 7-29 is een blamage.

Donar bewerkstelligt ommekeer

Voor coach Ivan Rudez is het duidelijk. Er moet veel strakker worden verdedigd en daarin moeten de spelers elkaar met een help-defense ondersteunen. De door de coach aangekondigde rebound dient ook aangescherpt. De wedstrijd kantelt daardoor drastisch. Lange tijd weet Den Helder Suns niet meer te scoren, ondanks het feit dat coach Peter Van Noord regelmatig wisselt tussen een zone- en een man-to-manverdediging. De stand in het kwart is bijna omgekeerd aan die van het eerste: 29-10, wat een kleine Helderse voorsprong bij rust betekent: 36-39.

Den Helder sneuvelt vlak voor de eindstreep

Wie denkt dat Donar nu wel even door zal drukken komt bedrogen uit. De Suns blijven de Groningse topploeg brutaal volgen. Bij 49-50 staan ze zelfs nog voor in de stand, met name door scores van hun sterkhouders Kovac en Van der Vuurst De Vries. Het is dat driepunters van Damjan Rudez, Davonte Lacy en Henry Caruso hun doel niet missen, dat ook het derde kwart winnend wordt afgesloten. Daarna gaat het echter toch weer stroef bij de thuisploeg. Jarred Ogungbemi Jackson scoort weliswaar van dichtbij, maar dan timmert coach Van Noord zijn defensie toch weer dicht met een zonedekking. De Suns komen gevaarlijk dichtbij tot drie puntjes van Donar. Gelukkig helpt Damjan Rudez zijn ploeg met een driepunter uit de brand.

Werk aan de winkel

Voor coach Ivan Rudez is er nog een hoop te doen. Want hoe is het mogelijk dat zijn ploeg toch zo vaak zo stroef uit de startblokken komt? Dat de verdediging niet van meet af aan potdicht zit? En hoe worden de vele balverliezen verminderd? Tegen wat mindere tegenstanders kan de ploeg opgelopen achterstanden nog wel inhalen, maar de echte concurrenten als Heroes Den Bosch, Landstede Hammers en ZZ Leiden zullen genadeloos toeslaan. Aan de andere kant: zwakkere tegenstanders zal Donar in de Elite A niet tegenkomen. Dat zal gunstig zijn voor de motivatie.

Jan Weeber