Nipte meerderheid wil dat Hoofdweg in Eelde bij herinrichting 30-kilometerweg wordt

Een kleine meerderheid (52 procent) wil dat bij de herinrichting van de Hoofdweg in Eelde de maximum snelheid naar 30 kilometer per uur gaat.

Dat blijkt uit een peiling die de gemeente Tynaarlo onder inwoners, ondernemers en weggebruikers heeft gehouden. Zij konden tot en met 21 februari hun mening geven over de herinrichting van de Hoofdweg. Naast de keuze voor een 30-kilometerweg of een 50-kilometerweg, konden zij aangeven wat ze het belangrijkst vinden bij de inrichting van de weg.

OV-verbinding

Deelnemers met een voorkeur voor een 30-kilometerweg vinden het, naast het verlagen van de snelheid, belangrijk dat de Hoofdweg een groene weg wordt met een dorpse uitstraling. Zo wil het merendeel van hen dat er geen bus over de Hoofdweg rijdt, of in ieder geval zo weinig mogelijk.

De 42 procent die een 50 kilometer-weg prefereerde, wil graag dat de Hoofdweg een voorrangsweg blijft. Hierbij is het belangrijk dat er goede OV- en fietsverbinding met Groningen is. Veel van de ondervraagden gaven aan bang te zijn dat mensen zich bij een 30-kilometerweg niet aan de maximumsnelheid gaan houden. Ook wordt de wens uitgesproken om de zes eiken te behouden.

Besluit in april

In april neemt het college van B&W een besluit over de herinrichting van de Hoofdweg. De peiling is onderdeel van de besluitvorming.