Almere Sailors is slachtoffer van dadendrang van Donar Groningen (48-120)

GRONINGEN Donar zou nu drie stappen voor moeten liggen op de rest. Het zijn de woorden van RTV Noordverslaggever Karel Jan Buurke, uitgesproken in de podcast Kleedkamer Noord.

Een scherpe stelling, geuit omdat de Groningse basketballers maar pover presteren.

De aanleiding van deze mening is gelegen in de gebeurtenissen tijdens de thuiswedstrijd van Donar tegen middenmoter Feyenoord, flink gewonnen door de gasten uit Rotterdam. Na die wedstrijd sprak coach Ivan Rudez over gebrek aan ervaring bij zijn ploeg en de druk - in Groningen worden prijzen verwacht - die zijn spelers ervaren.

Terecht wijst Buurke erop dat er de nodige dertigers bij Donar spelen, eentje met NBA-ervaring en dat de oefenmeester met een aantal daarvan al eerder gespeeld heeft. Rudez legt daardoor de verantwoordelijkheid voor de nederlaag bij de ploeg. Maar is het niet de trainer-coach die de ploeg goed moet prepareren voor een wedstrijd, zodat die vanaf de eerste minuut vol gas geeft? En er tactieken zijn ingeslepen om de verdediging van de tegenstander op de knieën te dwingen?

Geen paniek is het devies

Maar dan is het de, door corona en een blessure uitgevallen, aanvoerder Thomas Koenis die alle onrust relativeert. Hij geeft aan dat er in elk seizoen zwakke periodes zitten en paniek niet nodig is. De fans wachten het af, want zal Donar verbetering kunnen laten zien in een wedstrijd tegen het uiterst zwakke Almere Sailors? Hoe kun je motivatie putten uit een tweestrijd tegen een ploeg die onderaan in de Elite B zal gaan spelen? Een ploeg ook die coach Erik Kropf heeft zien vertrekken. Hij ontsnapt daardoor aan een enorm pak slaag dat Donar uitdeelt aan de Almeerders. De Groningers starten furieus en houden dat vrijwel de hele wedstrijd vol.

Donar maakt gehakt van Almere

Omdat de zoneverdediging een bewezen tactiek is om de Groningers te stoppen, haalt vervangend Almerecoach Gregory Tjin-A-Koeng deze strijdwijze als vanzelfsprekend uit de kast. Het is van meet af aan duidelijk dat zijn tegenstrever Ivan Rudez daar een tegengif voor heeft ontwikkeld. Keer op keer snijden de Groningse spelers de bucket binnen om van dichtbij te scoren. Lukt dat niet, dan wordt er al gauw een persoonlijke fout door de Sailors gemaakt. Gaan de gastheren in de aanval dan zwermen er over het hele veld blauw geklede lastpakken om hen heen. Tekenend is dat dit tot in de laatste minuten van de ongelijke strijd wordt volgehouden. In het laatste kwart kunnen alle jongelingen van Donar tegelijk ingezet worden. Vooral Shehi Adetunji maakt in die periode een goede beurt met steals en driepunters. Een overwinning met tweeënzeventig punten. Het geeft maar aan dat het goed is dat Donar naar de Elite A gaat, waar er echte strijd geleverd moet worden.

Jan Weeber