Sterke winst van Donar Groningen in Den Bosch: 68-81

GRONINGEN Den Bosch tegen Donar zou je een basketbalklassieker kunnen noemen, zeker sinds het eerste kampioenschap van de Groningers in 1982.

Beide teams hebben een reeks aan titels op hun palmares staan, zij het dat in deze categorie de Bosschenaren nog wel even heer en meester zijn, gezien hun gouden ster op hun shirts.

Op zondag 14 maart is het weer zo ver: in de Maaspoort staan beide grootmachten tegenover elkaar. Het zijn de gasten, waarvan verwacht kan worden, dat zij het meest gebrand zullen zijn op de overwinning, al was het maar uit revanchegedachten.

Immers: het is Heroes Den Bosch dat hen uit de Europacup heeft geknikkerd. Gemakkelijk zal dat niet zijn met een geslonken rotatie, nu Justin Watts en Thomas Koenis, vanwege blessures, nog steeds niet inzetbaar zijn. Heroes komt bovendien goed uit de startblokken met een reeks driepunters. Al gauw kijkt het Noordelijke team tegen een achterstand aan van tien punten: 18-8. Dat verschil komt dit keer niet voort uit intensiteit in de verdediging, maar simpelweg omdat de Bosschenaren tegen een hoger schotpercentage schieten dan Donar. Iets dat eveneens in het tweede kwart zichtbaar is. De thee is heet bij een 45-35 ruststand in het voordeel van de Maaspoort-bewoners.

Game of runs

Donar mist de ervaring van Thomas Koenis, die bekend staat om het pakken van rebounds. Aan de nog jonge Willem Brandwijk om in het tweede gedeelte van de wedstrijd te laten zien wat hij waard is. Hij slaagt met vlag en wimpel. Werkend als een paard trekt hij tien terugkaatsers van de borden. En ook Juwann James, met zijn enorme spierbundels, laat zich gelden. Al buffelend is hij een plaag onder de borden, met een instelling die zegt: waar ik sta, staat niet iemand anders. Dat imponeert zijn Bossche tegenstrevers Thomas van der Mars en Stefan Wessels zodanig, dat zij een bleke wedstrijd moeten afleveren.

Dat helpt Donar, dat een achtervolging inzet die z’n weerga niet kent. De stand op de borden verandert van 54-43 naar 54-59. De Canadese guard Jarred Ogungbemi-Jackson is in die periode de man die niet te stoppen is. Hij zal uiteindelijk de wedstrijd beëindigen met 31 punten achter zijn naam en degene die de run van zestien punten tegen nul gestalte geeft.

Defense wins championships

Waar menig Donarsupporter zich afvroeg wat de Groningse ploeg nu eigenlijk waard is, moet het nu duidelijk zijn dat de ploeg nadrukkelijk meedoet voor de prijzen. Het is geen team dat motivatie haalt uit spelen tegen mindere ploegen. Het moet tegen teams op kunnen boksen.

Bovendien heeft coach Rudez een oplossing gevonden tegen de zoneverdediging, waar veel tegenstanders zich van bedienen. In de bucket wordt er compacter aangevallen, waardoor de inside-outside game zich niet beperkt tot passen naar degene die de driepunter moet nemen. De basket werd in deze wedstrijd gevarieerd aangevallen -penetreert een speler de bucket, dan gaat er een mannetje mee voor de rebound- en op het moment dat het ertoe deed speelde de Groningse ploeg een swarming defense. Met als resultaat dat er geen vijandelijke aanvaller zich vrij kon wanen.

Men zal in Leiden met interesse naar de uitzending van Studio Sport hebben gekeken. Zaterdag 20 maart komt Donar daar op bezoek.

Jan Weeber