Donar Groningen verliest lelijke wedstrijd tegen Landstede met 66-79

GRONINGEN Er zijn van die zinnen die door elke basketbalcoach of speler wel eens worden gebezigd. Zoals: we moeten leren van deze wedstrijd. Of: waar je niet dood aan gaat, daar word je sterker door. En: beter worden doe je in kleine stapjes.

Het probleem daarbij is dat je dit niet al te vaak herhalen kunt. Blijven de resultaten slecht, dan devalueert het gewicht van genoemde uitspraken. Niet onlogisch daar resultaten immers voor zichzelf spreken. De basketballers van Donar verkeren momenteel in die situatie. Hoe graag ze ook mooie, overtuigende wedstrijden willen afleveren, het spel blijft momenteel stroperig. Spelers blijven naar elkaar zoeken in de aanval, rebounds vallen in verkeerde handen en passes komen niet aan. De vorm is ver te zoeken, wat blijkt uit een laag schotpercentage en gaten in de verdediging. Nu de competitie in de Elite A een eindje op weg is, zou het team verder moeten zijn in de ontwikkeling.

Oorzaken van verlies

Coach Ivan Rudez van Donar geeft dat ook toe tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd tegen Landstede Hammers. Hij spreekt van een lelijke wedstrijd, waarin zijn spelers verkeerde keuzes maken en schoten nemen die weinig kansrijk zijn. Dat doet het zelfvertrouwen bij de Zwollenaren toenemen. Daarbij wijst hij op tegenstanders, zoals de immer goed presterende Noah Dahlman van de Hammers, die dicht bij de basket kunnen komen, zodat zij eenvoudig kunnen scoren. Dat er zoveel schoten van zijn eigen ploeg hun doel missen wijt de oefenmeester aan de slechte concentratie bij het team.

Bij rust is de wedstrijd beslist

De wedstrijd start met een gelijk opgaande strijd, waarin de punten duur zijn en de ploegen niet van elkaar weg kunnen lopen (14-14). Dat verandert in het tweede kwart. Donar blijft moeite houden met scoren, maar Landstede Hammers loopt uit via Jhonathan Dunn en Yaslin Joseph en uiteraard Dahlman. Met zijn merkwaardige schuifschotje schiet hij de ene na de andere vrije worp raak. Beteuterd kijken de Groningse fans achter TV Noord of Podium TV toe, hoe de wedstrijd eigenlijk bij rust al is gespeeld: 26-48. Waar de coach van Zwolle, Herman van den Belt, tevreden kan zijn, moet Ivan Rudez razend zijn geweest.

Inhaalrace

Er is nog een sprankje hoop bij de supporters. Donar heeft in het verleden bewezen van een grote achterstand terug te kunnen komen, met name in de uitwedstrijd tegen Heroes Den Bosch. De thuisploeg start het derde kwart dan ook furieus. Er worden defensieve stops gemaakt en zelf scoort Donar via Davonte Lacy en de prima acterende jongeling Will Moreton (topscorer met 18 punten). Het leidt tot een run van tien punten tot de achterstand is geslonken tot 42-50. Donar heeft in die race veel energie gepompt, als ware het een fietsband. Die gaten blijkt te bevatten. De lucht ontsnapt en Landstede loopt weer uit, nu naar 47-65.

Verlies moet leiden tot winst

Het laatste kwart verloopt buitengewoon rommelig. Beide ploegen grossieren in passes die niet aankomen, denkfouten en af en toe zijn er arbitrale beslissingen waar vraagtekens bij te plaatsen zijn. Donar spelers lijken soms bang te zijn om te missen. Eenvoudige lay-ups worden toch uitgepasst en ballen belanden in onbedoelde handen. De lichaamstaal in het veld spreekt boekdelen. Zelfs de eerder zo bewierookte Damjan Rudez gooit een driepunter zo tegen het bord dat zelfs de ring niet geraakt wordt. En weer kan zijn jongere broer zich achter de monitor nestelen om fouten te analyseren en te bedenken hoe de volgende wedstrijd in winst kan worden omgezet. Dat zal dan moeten tegen Den Helder Suns, dat zaterdag in MartiniPlaza op bezoek komt.

Jan Weeber