Besparen op je zorgverzekering, dat doe je zo!

Aangeboden door: overstappen.nl

Elk jaar lijkt het er weer op dat je zorgverzekering duurder wordt. Sterker nog, dat lijkt niet alleen zo, het is ook nog eens echt het geval. Het is gelukkig wel mogelijk om te besparen op je zorgverzekering.

Met behulp van de onderstaande tips is het zelfs al mogelijk om per jaar tientallen euro’s te besparen. Daarnaast zou je bijvoorbeeld ook kunnen besparen door te kiezen voor een zogeheten internetverzekeraar, al kan het ook geld schelen als je de premie van de polis per jaar betaalt in plaats per maand. Onderstaand vind je nog meer tips waarmee het mogelijk is om te besparen op je zorgverzekering. 

Verhoog je eigen risico 

Een manier om te besparen op je Overstappen verzekeringen die iedereen wel kent is het verhogen van je eigen risico, wat natuurlijk ook mogelijk is bij je zorgpolis. Je zult dan kiezen voor een vrijwillig eigen risico, aangezien er ook een verplicht eigen risico is. In 2021 bedraagt dit 385 euro. Het is mogelijk om dit in stappen van 100 euro te verhogen. Zo kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 485 euro, terwijl dit maximaal 885 euro zal zijn. Als jij de keuze maakt om inderdaad je eigen risico te verhogen dan zul je hier een beloning voor krijgen. De zorgverzekeraar zal je namelijk korting geven op je zorgpremie. Bedenk wel goed om een verhoogd eigen risico in jouw situatie verstandig is.

Verzeker je niet dubbel

Heb je op het moment al een doorlopende reisverzekering afgesloten? Dan zou het maar zo kunnen dat je dubbel verzekerd bent voor de medische kosten in het buitenland. De basisverzekering zal namelijk de medische kosten in het buitenland vergoeden tot het Nederlandse tarief. In een aantal landen is de zorg desondanks duurder dan in ons land. Hiervoor moet je je dus aanvullend verzekeren bovenop je zorgpolis. Je kunt dit overigens ook doen via de reisverzekering. Toch hoef je het niet beide polissen te doen, dit zal juist alleen maar voor meer kosten zorgen. Via een vergelijkingswebsite kun je uitzoeken welke verzekeraars precies de medische kosten in het buitenland dekken. Als reiziger moet je hier zeker op letten.

Aanvullende verzekering of niet?

Verwacht je dat je dit jaar weinig zorgkosten zult hebben? Het is dan zeker het overwegen waard of je wel of niet een aanvullende verzekering afsluit. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen bedenken hoeveel je voor zo’n aanvullende zorgverzekering betaalt en hoeveel je hier naar alle waarschijnlijkheid gebruik van gaat maken. Het zou namelijk best kunnen dat het goedkoper is om de kosten zelf te betalen in plaats van het afsluiten van een aanvullende verzekering. Hierbij zou je onder andere naar je tandartsverzekering kunnen kijken. Als je per jaar twee keer naar een consult gaat dan is het vele malen goedkoper om dit zelf te betalen dan het afsluiten van de goedkoopste tandartsverzekering. Het zal echt een besparing van tientallen euro’s per jaar zijn.

Kies de correcte basisverzekering

In ons land zijn er vier soorten basisverzekeringen: natura, restitutie, budget en een combinatiepolis. Tussen deze opties zit één groot verschil, dit heeft te maken met de contracten met zorgverleners. Je kunt namelijk alleen alle kosten vergoed krijgen als je naar een zorgverlener gaat waar je verzekeraar een contract mee heeft, wat alleen geldt voor de planbare zorg. Voor spoedeisende hulp maakt dit in principe niet uit. De budgetverzekering is natuurlijk de goedkoopste basisverzekering, maar dit houdt ook direct in dat je zorgverzekeraar dan met weinig zorgverleners een contract zal hebben. Hier moet je dan dus goed rekening mee houden, want je kunt niet naar elk ziekenhuis gaan als je een budgetbasisverzekering hebt.