De vele opties van Danny Buijs

GRONINGEN Nu steeds meer spelers van FC Groningen van blessures terugkeren, groeit het aantal keuzemogelijkheden voor trainer Danny Buijs. Wat zijn zijn opties voor de laatste zeven wedstrijden?

De langdurige blessure van Azor Matusiwa heeft voor twee spelers ingrijpende gevolgen gehad. Zo moest de in de jeugd nog als aanvaller opgeleide Daniël van Kaam daardoor meer verdedigende taken voor zijn rekening nemen dan zijn nog tengere lijf lief is. Damil Dankerlui raakte er mede zijn basisplaats door kwijt, omdat Buijs ter compensatie voor het ontbreken van powerhouse Matusiwa vaak voor Mike te Wierik kiest als rechtsback. Van Te Wierik wordt niet verlangd dat hij vaak opkomt, maar vooral dat hij helpt de ruimtes in het centrum te verkleinen, zoals Matusiwa ook altijd doet.

Keus te over

Met een fitte Matusiwa straks terug in de ploeg keert Buijs waarschijnlijk weer voor twee centrale verdedigers en twee aanvallende backs. Alleen wanneer de tegenstander met twee spitsen speelt, start de trainer doorgaans bij voorkeur met drie centrale verdedigers.

Ook voor zijn aanvalsblok krijgt Buijs steeds meer keuzes. Met Ahmed el Messaoudi terug is het verleidelijk om aan twee aanvallende middenvelders vast te houden, want Tomas Suslov verdient het om in het elftal te blijven. Kiest Buijs voor twee controleurs plus twee aanvallende middenvelders, blijft er alleen nog ruimte over voor twee aanvallers. Maar stelt hij Matusiwa op als enige controleur, is er zelfs ruimte voor drie. Keus te over.