Donar Groningen knokt zich naar winst op Feyenoord: 87-76

GRONINGEN Na drie verlieswedstrijden op rij zat er vooraf veel spanning op bij de basketballers van Donar, die in MartiniPlaza het publiek zo node missen.

Het medicijn daarvoor is opvallend: de spelers op de bank blijken uitstekende supporters te zijn. Tijdens de wedstrijd is hun gejuich voor alles dat goed ging van ver te horen.

Gaat er dan zoveel als gewenst? Feyenoord is niet van plan de geplaagde Groningers een winst cadeau te doen. Coach Toon Van Helfteren zet daarom zijn team in een zoneverdediging, waar de thuisploeg vaak moeite mee heeft. Zeker nu die het moet zien te klaren met een smalle rotatie. Zowel Damjan Rudez als Juwann James blijven aan de kant. Het legt de verantwoordelijkheid bij de jonge Willem Brandwijk en de van corona terugkomende Thomas Koenis. Zij moeten opboksen tegen de boomlange Jeroen van der List. Het eerste kwart wordt er eentje van baskets uitwisselen en eindigt op 22-23. Zou het hoge tempo en het vele scoren zo doorgaan, dan zou er een herhaling van de wedstrijd tegen Den Helder Suns in de maak zijn, die eindigde op 100-102.

Feyenoord lijkt de winst te gaan pakken

Dat gebeurt niet. Het is taai om door de verdedigingen van beide ploegen heen te komen. Ook raken beide ploegen uit hun ritme door het warrige fluiten van de arbitrage. De ruststand is 37-37. In het vervolg doet Henri Caruso van zich spreken, zowel scorend als reboundend. Maar dan gebeurt waar menig Donarsupporter bang voor is. De Rotterdammers lopen weg bij Donar, dat slordig speelt in de aanval en traag is in de transitie.

Toch blijven de Groningers doorknokken, aangemoedigd door de wisselspelers op de bank. En zowel Brandwijk als Koenis trekken negen rebounds van de borden. Hoewel kwart drie in het voordeel van Rotterdam eindigt (58-71), is de race nog niet gelopen.

Donar stopt Feyenoord af en wint

Zal Donar zichzelf belonen in het laatste deel van de wedstrijd, dan zal er nog eens extra hard geknokt moeten worden. De Rotterdamse aanval moet bovendien worden afgestopt. Een furieus begin doet coach van Helfteren in een time-out vluchten. Het staat plotseling 66-71 door scores van Davonte Lacy, Will Moreton en Justin Watts.

Wederom breekt de arbitrage het spelritme door voor kleinigheden onsportieve fouten te fluiten. Des te knapper is het dat Donar zich niet van de wijs laat brengen en de gasten vooral verdedigend zo stevig aanpakt, dat Feyenoord niet verder komt dan vijf punten in het hele kwart. De Nederlander Leon Williams vindt tot drie keer toe een gat in de defensie van Feyenoord en scoort daardoor van dichtbij. De energie van Thomas Koenis doet de ploeg zichtbaar goed en voor de zoveelste keer is Jarred Ogungbemi-Jackson de topscorer van de ploeg met 26 punten. Betekent dit de weg omhoog voor Donar? Feit is dat de ploeg zich als een team presenteerde. Het juichen vanaf de bank duidt daarop.

Jan Weeber