Den Bosch haalt gram tegen verliezend Donar Groningen (71-78)

GRONINGEN In de Maaspoort wisten de basketballers van Donar, enige tijd geleden, te winnen van Heroes Den Bosch, na lange tijd in de wedstrijdstand achter te hebben gestaan. De Bosschenaren dachten de winst binnen handbereik te hebben, maar de Groningers gingen er met de punten vandoor.

De return in Groningen werd op zaterdagavond 3 april afgewerkt in MartiniPlaza.

Er zijn veel wedstrijden geweest waarin Donar slecht aan de wedstrijd begon. Daar is deze keer geen sprake van. Het grootste Bossche gevaar, centerspeler Thomas van der Mars, wordt goed in bedwang gehouden en ook sluipschutter Miha Lapornik staat droog in het eerste kwart, dat eindigt met een 20-16 stand in het voordeel van de gastheren. Die voorsprong kan Donar in het vervolg niet vasthouden. Er worden veel, dikwijls onnodige, persoonlijke fouten gemaakt en dat brengt Heroes in de gelegenheid om een omvangrijke serie vrije worpen te mogen nemen. De rust breekt dan ook aan bij 37-39.

Heroes loopt uit en wint

In het derde kwart gaat het helemaal fout bij Donar. Er ontstaan fouten in afgesproken looplijnen, waardoor gegeven passes niet aankomen en buiten de lijnen van het veld belanden. En net als in voorgaande duels zakt het schotpercentage beneden dat wat acceptabel is. Daar hebben de Heroes geen last van. Lapornik, van Vliet en Mayfield knallen van alle afstanden er twee- en driepunters in.

Donar staat plotseling dertien punten achter, ondanks het overwicht in de rebounding. Het werkt verlammend bij de thuisploeg.

Tekenend is dat de spelers van Donar steevast te laat zijn om op de Bossche speelhelft te komen, de transitie is zo traag dat Heroes steeds weer rond eigen bucket klaar staat om Donar op te vangen. Vervolgens wordt de bal rondgespeeld om de switchende Bossche defensie te omzeilen, maar de vrije man wordt niet gevonden en blijft enkel een individuele actie, die lang niet altijd succesvol is, over om tot scoren te komen. Na het derde kwart (50-58) kan Den Bosch de wedstrijd vrij eenvoudig uitspelen en is hun doel, revanche op Donar, een feit.

Eindstand: 71-78

Blik op volgend seizoen

Het is duidelijk dat het nog niet echt vlot lopen wil bij Donar. De diverse blessures die er waren zullen daar medeoorzaak van zijn. Diverse buitenlandse spelers van de ploeg presteren ver beneden het verwachte niveau. Maar ook de binding met het publiek wordt gemist. Het blijft een troosteloze boel, nu de spelers de wedstrijden zonder publiek moeten spelen. Het kolkende geluid van zingen, klappen, juichen, het stuwde in het verleden vele Groningse teams naar grote prestaties.

De supportersvereniging heeft z’n best gedaan met een trommelsessie tijdens de zaterdagtraining, maar mag er helaas niet bij zijn als de wedstrijden daadwerkelijk worden gespeeld. De hoop van het bestuur is ondertussen gevestigd op de trouwe fans en bedrijven. Met hun financiële steun kan er na het huidige coronaseizoen verder gebouwd worden aan de ambitie om volgend jaar goed te kunnen presteren in de BeNeLiga.

Maar eerst wacht op tweede Paasdag Landstede Hammers in Zwolle. Wederom een zware kluif voor Donar.

Jan Weeber