Eenvoudige winst van Donar Groningen op gehavend Zwolle

GRONINGEN Dat de Dutch Basketball League momenteel bestaat uit de Elite A en B wordt als een succesvol concept gezien. In beide poules worden spannende wedstrijden gespeeld.

En zo moet Donar, direct na het verlies tegen Heroes Den Bosch op tweede Paasdag alweer afreizen naar de volgende concurrent: Landstede Hammers te Zwolle.

In het Landstede Sportcentrum blijkt dat de gastheren gehandicapt aan de wedstrijd moeten beginnen. Maar liefst vier sterkhouders zijn gehuld burgerkleding: Noah Dahlman, Jhonathan Dunn en Mike Schilder. Ook Devon van Oostrum blijft aan de kant, en dat voor de rest van het seizoen. Bij Donar zal Juwann James niet spelen. Het mag geen verrassing heten dat de Zwolse coach Herman van den Belt voor een zoneverdediging kiest om de aanval van Donar lam te leggen. Enerzijds weet inmiddels iedereen dat de Groningers tegen een betrekkelijk laag percentage schieten, anderzijds kan er energie gespaard worden door het gebied onder de eigen ring te bewaken. Dat is nu eenmaal minder inspannend dan een man-to-man verdediging. Met een kleine rotatie wordt er zo geen energie verspild.

Thomas Koenis breekt de zonedefense

Het eerste kwart eindigt op de stand 19-16, omdat de opzet van Zwolle slaagt. Donar schiet te veel van buiten de bucket, waar Ralf de Pagter en Jozo Radoz voor Landstede vlak onder de ring van de gasten uit Groningen tot scoren weten te komen. Het antwoord komt in het tweede kwart als Thomas Koenis zich steeds vaker onder de ring van Landstede Hammers posteert. Daarmee lokt hij Zwolse verdedigers in zijn richting, die vervolgens te laat zijn als de bal naar buiten wordt gepasst. Zo komen anderen, waaronder Justin Watts en Leon Williams tot scoren. Maar ook Koenis zelf laat een paar mooie hookshots zien. De rust breekt aan bij 40-37.

Donar profiteert van gewijzigd strijdplan

De strijdwijze is duidelijk: Donar valt de basket aan. Het is daarom verrassend dat coach Van den Belt van Landstede de zoneverdediging loslaat en zijn ploeg man-to-man laat spelen. Om te laten zien dat dit een verkeerd besluit is laat Justin Watts een daverende hamerdunk zien, die de hele basket laat trillen. En ook Davonte Lacy onderstreept waarom er te veel ruimte onder de Zwolse basket vrij komt. Keer op keer rent hij de bucket in voor een score op korte afstand van de basket. Bovendien worden er fouten op hem gemaakt. In tegenstelling tot de eerste helft komt Donar dan ook, voor gemakkelijke punten, veel vaker op de vrijeworplijn te staan. Geheel onopvallend trekt Henri Caruso bovendien acht rebounds van de borden, gevolgd door Koenis en Ogungbemi-Jackson met zeven stuks.

Twee gelijke kwarten

Inmiddels speelt Donar een gewonnen wedstrijd. Dit doet de ploeg dermate gelijkmatig, dat zowel het derde als het vierde kwart met identieke cijfers (beide 27-16) wordt gewonnen. De Groningers kunnen met twee punten, eindstand 72-91, de bus weer in. Op zaterdag 10 april komt ZZ Leiden op bezoek in MartiniPlaza. Dat is een echte testcase om te zien waar de Groningers qua ontwikkeling staan. De Leidenaren lijken daarin te zijn uitgelopen. Het is aan coach Ivan Rudez een plan uit te denken, waarmee hij het tegendeel kan aantonen.

Jan Weeber