Leiden in enkel kwart klaar met Donar Groningen

GRONINGEN Er wordt belangstellend door de supporters van basketbalclub Donar uitgekeken naar het topduel tegen ZZ Leiden. De koploper uit de Sleutelstad zal aan den lijve ervaren dat de Groningers de lijn omhoog hebben gevonden, na de winst op Landstede Hammers.

Is de hoop op betere tijden gerechtvaardigd? De Zwollenaren waren door het ontbreken van vier spelers gehandicapt, dat wel. Maar Donar zal door de winst toch furieus het Leidse team MartiniPlaza uitblazen?

Leiden laat er geen gras over groeien

Hoe anders en teleurstellend zal het echter lopen. De Leidenaren maken in het eerste kwart meteen gehakt van de thuisploeg. Coach Geert Hammink heeft zijn team als altijd goed geprepareerd. Hij heeft er de geoliede machine van gemaakt, waar Donar-coach Ivan Rudez ook graag over spreekt. Maar zijn ploeg loopt direct tegen een zeperd aan, getuige de stand naar een enkel kwart: 15-33. Donar weet geen verdedigende stops te maken en heeft geen antwoord op de vele driepunters van ZZ Leiden. Met name Riley Lachance krijgt veel te veel vrijheid en knalt er vier stuks achter elkaar in. Als het tweede kwart start, gaat de Amerikaan Michael Finke daar mee verder, door een trio drietjes te scoren. Donar scoort om beurten ook, maar de enige die echt zijn niveau haalt is de kleine guard Jarred Ogungbemi-Jackson.

Donar op een mission impossible

De balans opmakend bij rust, is het duidelijk dat de thuisploeg te moeilijk tot scoren komt en de defensie open huis heeft gehouden (33-58). Het heeft er alles van dat Leiden aan een enkel kwart genoeg heeft gehad, om de twee punten in de tas te kunnen steken. Donar zal alles uit de kast moeten halen, om nog enige kans op een goed resultaat te behalen. Met name reboundend moeten de duimschroeven worden aangedraaid, en de basket zal meer aangevallen moeten worden.

Donar heeft op Jackson na geen streak shooters in huis. Kortom een lastige klus, daar de mastodont Emmanuel Nzekwesi van Leiden ook nog eens heerst onder de borden. Het gameplan van Donar is er duidelijk op gericht hem van scoren af te houden, maar daardoor krijgen zijn teamgenoten veel te veel vrijheid om te schieten. Tekenend voor de malaise is hoe Leidenaar Lachance in de laatste seconde van het derde kwart ongehinderd een geslaagde driepunter mag loslaten voor een verschil in de stand van maar liefst vierendertig punten (50-84).

De strijd om de prijzen

Alleen het laatste kwart wordt door Donar gewonnen. Concentratieverlies van de Leidenaren is daarvan de oorzaak, maar dat is geen wonder bij zo’n enorme voorsprong in wat een topwedstrijd, eindstand 72-96, had moeten zijn. Sterker nog: Donar wordt helemaal vernederd als coach Hammink zijn rookies het veld in stuurt. Naderhand steken de spelers en coach van Donar de hand in eigen boezem door te stellen dat de defensie steviger aangehaald moet worden, en wel vanaf de eerste minuut.

Het is dan toch de coach die zich dit aan moet trekken, daar dit euvel zich al maanden voordoet en er weinig tot geen vooruitgang in het samenspel valt te ontdekken. Hij spreekt dan graag over het gebrek aan basketbalintelligentie bij zijn team, dat hij toch zelf heeft samengesteld. Te laat is het evenwel nog niet voor succes. De beslissende periode van de strijd om de Basketbalbeker en de Play-Offs komt eraan. Wordt er dit seizoen toch een prijs gewonnen, dan zal het eens goed al goed zijn.

Jan Weeber