Vier bevrijdingsdagen in april | Herinnerings in beeld

GRONINGEN De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A. Deze week: vier dagen in april.

Van vrijdag de dertiende tot maandag de zestiende april 1945 speelde de bevrijding van de stad Groningen zich af. Op zaterdag de veertiende waren de Canadezen vanuit het zuiden op de Paterswoldseweg tot de Stephensonstraat opgerukt.

Bij de voorafgaande artilleriebeschietingen was ook het gebied ten zuiden van de spoorwegovergang onder vuur komen te liggen. De noordelijke hoek van de Paterswoldseweg en de Stephensonstraat had daarbij enkele voltreffers gekregen.

Redden wat er te redden valt

De winkel van coöperatie De Toekomst en een behoorlijk aantal aangrenzende woningen gingen daarbij in vlammen op. Bewoners van de straat proberen te redden wat er te redden valt en brengen hierbij ook de weckflessen uit de kelder in veiligheid.

Livestream ooggetuige

Woensdag 14 april, 19.30 uur via livestream een lezing door een ooggetuige van die dagen in de omgeving Barestraat -  Hereweg:  https://www.groningerarchieven.nl/actueel/agenda/178-ooggetuige-groninger-bevrijdinglezing.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.

Michael Hermse