Stadswandeling050 ziet toekomst na corona

GRONINGEN Met Stadswandeling050 zetten drie studentes de horeca ‘die het hartstikke moeilijk heeft’ en de stad Groningen op de kaart. Totdat de burgemeester culinaire wandelingen verbood. Toch hopen de drie dat de wandeling een blijvertje wordt na coronatijd.

,,Ons grootse plezier halen we uit de dankbaarheid van horecaondernemers'' zegt Eva Nieuwenhuis van Stadswandeling050 die samen met medestudentes Maud Timmer en Sophie Burghgraef sinds januari culinaire wandeltochten door de stad organiseert. ,,Die zijn blij dat ze hun rekeningen weer kunnen betalen, mede dankzij Stadswandeling050. Dat hadden wij van tevoren nooit kunnen bedenken.”

Stadswandeling050 is een coronaproof-uitje met elk weekend een nieuwe wandeling langs verschillende horecazaken in de stad. Om de route rustig te houden lopen deelnemers alleen of met twee personen, het startpunt bepalen ze zelf. Voor 3,50 euro inschrijving ontvangen wandelaars de route met een menukaart en een speciale aanbieding, en betalen vijf euro per gerecht bij een van de vier of vijf deelnemende horecazaken. Onderweg is er een quiz.

Begint maart echter, verbiedt de gemeente Groningen vanwege het gevaar van groepsvorming Stadswandeling050, de Culinaire 4 Mijl, de Frituurloop, de Lentebiertocht en soortgelijke activiteiten.

Support your locals

Het idee van Stadswandeling050 komt van een vriendin van Burghgraef uit Amsterdam. Zij begon daar met zo'n wandeling onder de naam ‘Stadswandeling’. ,,Die vriendin kende verder niemand in Groningen en belde mij op met de vraag of het ook iets voor hier zou zijn. Goed idee! Hiermee hebben we in coronatijd een leuk uitje. Voor de horeca is het een steuntje in de rug onder het mom van support your locals. De horeca heeft het harstikke moeilijk en zwaar in corona. Met de Stadswandeling050 kunnen ze meer omzet maken.”

Omdat het concept in Groningen nog onbekend was moesten de studentes op pad om de wandeling aan de man te brengen. Dat lukte. In het begin deden vijf restaurants mee, nu zijn dat er vijfendertig en er komen nog steeds nieuwe aanmeldingen bij.

Wandeling als uitje

Die ene wandeling waarmee ze begonnen bleek algauw te weinig te zijn. Veel te weinig, want het idee sloeg aan. Ook het aantal deelnemers groeide. Inmiddels zijn er wandelingen op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Vier wandelingen per dag met in totaal twintig deelnemende restaurants. Nieuwenhuis: ,,We kregen zoveel leuke reacties. Ook ouderen, die konden eindelijk de deur weer uit en ervaren de wandeling als een dagje uit.”

De lengte van de routes verschilt. De meeste zijn vijf kilometer lang, sommige zeven kilometer en kort wandelen kan ook met route van drie kilometer. ,,De meeste deelnemers willen even lekker genieten van de horeca tijdens het wandelen. Anderen willen juist lekker wandelen en nemen af en toe een hap. Alles kan”, zegt Nieuwenhuis.

Spelen met de route

Timmer: ,,Omdat veel restaurants meedoen kunnen we een beetje spelen met de route. We vragen aan de horecaondernemer ‘maak iets leuks, lekkers en bedenk een gerecht dat makkelijk te maken is’. Wanneer de menu’s bekend zijn verbinden we er soms een thema aan. De ‘Zoetekauw’-route bijvoorbeeld. Of we maken een andere afwisselende route, twee keer curry op het menu in één wandeling is niet handig.”

Voor extra vermaak doen deelnemers onderweg ‘voor de leuk’ een quiz. De vragen gaan over de stad. ,,Maar die zijn niet heel moeilijk hoor'', benadrukt Timmer. Daarnaast verbond Stadswandeling050 zich tijdens het Valentijnsweekend aan Heart to Handle. Studenten uit Groningen en Delft fietsten naar een stad in Europa en zamelden geld voor dit goede doel voor hart- en vaatziekten.

Inmiddels is het concept Stadswandeling - met een landelijke reserveringssite - bekend in vijftien steden in Nederland. Groningen was na Leiden, Utrecht en Rotterdam de vierde stad waar het werd uitgerold.

Nog steeds niet toegestaan

Half april zijn culinaire wandelingen nog steeds niet toegestaan. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, riep onlangs de overheid op om buitenruimtes zoals terrassen en dierentuinen weer te openen vanwege drukte in parken. Burghgraef: ,,Dat zou mooi zijn, ik hoop dat Groningen dan snel gaat volgen. Kunnen wij ook weer beginnen. Vergeet niet dat al die initiatieven er zijn om de horeca te helpen.”

De drie studentes sluiten niet uit dat Stadswandeling050 een blijvertje kan worden na coronatijd. Burghgraef: ,,Nu is de wandeling vooral voor de Groningers zelf. Wij zien een mooie kans om Groningen op de kaart te zetten voor bezoekers. In plaats van op je stoel zitten met de menukaart in de hand, ga je ook op pad met een route langs stadse bezienswaardigheden. Een uitje voor de toerist, dat zou heel goed kunnen.”