FC Groningen speelt haast te aanvallend

GRONINGEN Vijf speelronden voor het einde van de competitie staat FC Groningen nog steeds zesde, maar groen-wit presteert al sinds de winterstop als een doodgewone middenmoter.

Van de vijftien in 2021 gespeelde wedstrijden zijn er vijf gewonnen, gingen er vijf verloren en eindigden er eveneens vijf in een gelijkspel. Het doelsaldo (17-18) is licht negatief.

De klad erin

Tot en met speelronde 12 zat er een stijgende lijn in het spel en werd de basis gelegd voor de knappe zesde plaats van nu. Toen Azor Matusiwa vlak voor de dertiende speelronde geblesseerd raakte, kwam de klad erin. Van Sparta werd nog gewonnen, maar het eerste deel van de competitie werd afgesloten met een teleurstellende, overigens onverdiende 1-0 thuisnederlaag tegen Heracles Almelo.

Sinds de winterstop heeft FC Groningen nog maar zelden over Matusiwa kunnen beschikken. Een gelijkwaardige vervanger is er niet. Het lukt daardoor nog maar zelden om een wedstrijd te controleren, laat staan te domineren. In veel duels is FC Groningen op basis van inzet hooguit een half uur de bovenliggende partij. De meeste tegenstanders hebben een beter middenveld en daar worden wedstrijden doorgaans beslist. Zonder Matusiwa ontbreekt een echte controleur. Buijs start ook nog eens vaak met zes of zeven aanvallende ingestelde spelers. In feite speelt FC Groningen dan te aanvallend, wat bijzonder is voor een trainer met een verdedigende reputatie.

De slag op het middenveld

Tegen Heerenveen was de opstelling ook weer zeer aanvallend. Na 25 minuten Groningse dominantie kreeg Heerenveen gaandeweg de overhand. In de tweede helft wonnen de Friezen de slag op het middenveld overtuigend. Dat lag mede aan een wissel van Buijs, die derde middenvelder Tomas Suslov verving door aanvaller Patrick Joosten. FC Groningen heeft nu nog een paar punten nodig om de play-offs te halen en om zo een heuse anticlimax te voorkomen.

Maar het restprogramma, FC Groningen speelt nog thuis tegen Sparta en AZ en moet nog naar PSV, Emmen en PEC Zwolle, is nog vrij pittig.