Ondernemers Grote Markt wacht stoelendans

GRONINGEN Ondernemers op de Grote Markt wacht een stoelendans als de Grote Markt straks opnieuw wordt ingericht. ,,We moeten verkassen”, zegt Tina Posthumus Pattipeiloki van de kiosk. Ook Trijnko Nijboer is zijn plek niet zeker. ,,Ze willen dat ik ‘s avonds de boel hier weer oppak. Echt, ze hebben geen benul waarover ze praten.”

Nijboer heeft al vijf burgemeesters zien komen. ,,En ook weer zien gaan”, benadrukt hij. Ieder jaar in april bouwt hij zijn poffertjeskraam op de Grote Markt op. En tegen de tijd dat de blaadjes zijn gevallen, pakt hij zijn kraam weer op. ,,Laatst had ik bezoek van drie mensen die over de herinrichting van de Grote Markt gaan. Ze keken hun ogen uit. Ze waren hier nog nooit geweest. Ze dachten dat je hier op een kartonnetje wat poffertje kon meenemen. Maar nee! Dit is een compleet horecabedrijf. In een échte poffertjeskraam kun je je achter de gordijntjes je poffertjes eten. Tweehonderd jaar geleden kwamen de herenboeren al naar de stad om in een echt kraam poffertjes te eten. Het is een traditie die al eeuwen onlosmakelijk met de stad verbonden is.”

De Grote Markt wacht een herinrichting. En het is maar de vraag of er dan nog plek is voor een poffertjeskraam die maanden pontificaal op de Grote Markt staat. ,,Officieel moet alle straathandel ‘s nachts weg. Ze willen een kraampje waar je dan op een papiertje wat poffertjes mee kunt krijgen. Nou ja, absurd natuurlijk. Van een schiettent kun je ook geen draaimolen maken.”

Ook Tina Posthumus Pattipeiloki en haar man Klaas zijn in gesprek naar aanleiding van de herinrichting. ,,Ze willen de kiosk voor de oude V&D hebben. En dan de helft zo groot.” De kioskhouders zijn wel gewend aan verhuizingen. Klaas begon ooit voor het Grand Theatre. Daarna moesten ze verkassen naar de oostwand. Dat was een dodoe hoek, waar de loop niet bepaald inzat. Nu staat er al jaren een glazen kiosk vol souvenirs en rookwaren en kranten en versnaperingen naast het stadhuis. Flink wat meer reuring. Maar de overzijde van de Grote Markt moet de nieuwe bestemming worden. ,,We weten nog niet of we dat willen”, zegt Tina.

Bovendien, staat er ook al wat ambulante handel. Een ijskraam in de zomer en vader en zoon (derde generatie) Bolt met de bloemen bijvoorbeeld. ,,We willen best wel een stukje opschuiven hoor”, zegt Leendert Bolt, ,,maar we willen hier natuurlijk niet weg. Man, hou op, we kijken al jaren tegen een schutting aan. We hebben het overleefd dankzij de trouwe klanten. Straks komt hier eindelijk de Jumbo en dan zouden wij wegmoeten? Dacht het niet.”

Het zal Trijnko zijn tijd wel duren. ,,Ik heb hier wethouder Smink en burgemeester Ouwerkerk ook een keer op de koffie gehad. Ze vonden de zijkant en de achterkant van mijn kraam niet mooi. Wist je trouwens dat de voorkant is geschilderd door de beroemde schilderes Olga Wiese? Jazeker... Maar de achterkant van de kraam vonden ze niet mooi. En toen? Toen niks. Nooit meer wat van gehoord. Nu zijn zij weg. En ik ben er nog.”

Mobiel en een beperkt aantal vierkante meters

Manon Hoiting, woordvoerder van het stadsbestuur, bevestigt dat ambtenaren een bezoekje hebben gebracht aan de poffertjeskraam. ,,Daar is gesproken over de toekomstige invulling van plekken voor standplaatshouders op de Grote Markt. We zijn bezig met het actualiseren van het beleid daarop. Dit gaat betekenen dat het een en ander voor de standplaatshouders gaat veranderen in de toekomst. Dit moet nog uitgewerkt worden. Bij de ontwikkelingen van de plannen voor de Grote Markt is altijd al gezegd dat wij voor de toekomst een mooi plein willen hebben met daarop onze standplaatshouders want dit is een enorme verrijking.”

Er is echter wel een grote ‘maar’: ,,Nu is ook het moment gekomen om toe te werken naar echte standplaatshouders. Dus dat houdt in dat ze mobiel zijn en een beperkt aantal vierkante meters tot hun beschikking hebben. Hoe dit alles vorm gaat krijgen, daar wordt dus aan gewerkt en wij hopen in het najaar hier meer duidelijkheid over te kunnen geven.”

Bram Hulzebos