Testen voor Toegang: het publiek geniet ademloos

GRONINGEN Dinsdagavond. Oosterpoort, de pianobroers Jussen zijn klaar met het eerste concert dat in tijden is gegeven in De Oosterpoort. Ze hebben om half acht al afgetrapt met Sjostakovitsj: veel bommen en granaten op de ene vleugel en een onwaarschijnlijk luie melodie eronder vanaf de andere vleugel. Dan Schubert, samen achter een klavier.

 Rachmaninov, lyrische lange lijnen en het betere gooi- en smijtwerk ertussendoor. Dan nog twee waanzinnig wufte walsjes van Arenski en dat was het alweer. Geen pauze.

Het publiek (dat twee aan twee in zitjes over de zaal is verspreid) klapt zich de blaren op de handen. Er zitten bijna 300 man in de zaal (normaal komen er in Groningen 1200 man op Lucas en Arthur Jussen af), maar ze klappen stuk voor stuk voor vier. Eindelijk, weer een concert! De mannen zijn met enige moeite te verleiden tot een toegift. Een pianobewerking van de orkestrale inleiding op de Actus Tragicus van Bach. Iedereen houdt z’n adem in. De laatste toon van dit intense stuk sterft weg en het is zeker 15 seconden doodstil. Klap voor je kop. Over Bach kan niks heen. Laatste applaus. Klaar.

Het publiek heeft wat hordes moeten nemen om dit concert bij te kunnen wonen. Het concert van de Jussens maakt deel uit van het proeftraject Testen voor Toegang, waarbij gekeken wordt hoe er ondanks corona toch op een veilige manier wat meer kan op cultureel gebied. De zalen hebben het de afgelopen maanden zeer zwaar gehad, omdat de deuren dicht moesten blijven. De bezoeker moet wel iets meer moeite moet doen om binnen te komen. Met het laten zien van een kaartje, ben je er niet. Veertig uur van tevoren moet je je laten testen op het Suikerunieterrein. Daar staan frisse jongelieden klaar met wattenstaven. Waar bij de reguliere test een monster wordt genomen uit neus en keel, volstaat voor Testen voor Toegang één monster. Maar dit staafje gaat wel wat dieper lijkt het. ,,Zo diep is nog nooit iemand gegaan”, klinkt het in het aanpalende testhokje. Maar dan heb je wel na een uurtje de uitslag. Verder moet je de coronamelder-app downloaden en een app waarmee je bij de kassa aan kunt tonen dat je niet besmet bent.

De komende weken zijn er op verschillende Groningse podia voorstelling.

Bram Hulzebos