Vraag over je huurcontract, onderhoud of huisbaas? Op het Steunpunt Huren geeft de gemeente Groningen antwoord

Een huis huren is helemaal niet zo simpel, zeker niet in een stad met zo’n krappe huurmarkt als Groningen. Woensdag lanceerde de gemeente het online Steunpunt Huren. Inwoners vinden daar alles over hun kosten, rechten en wat te doen tegen een nare huisbaas.

,,Het is buitengewoon belangrijk dat huurders ergens terechtkunnen met hun vragen en problemen’’, zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). Dat was hiervoor ook al wel mogelijk, maar dan met name bij commerciële adviesbureaus. ,,Dit Steunpunt is belangeloos en onafhankelijk.’’ Bij de gemeente kunnen huurders kosteloos juridisch advies krijgen en eventueel bemiddeling bij een probleem met de huisbaas.

Het Steunpunt Huren was een initiatiefvoorstel van de PvdA-fractie in de gemeenteraad. Het is bedoeld voor alle huurders van jong tot oud, en beantwoordt alle vragen van groot tot klein. Nu kan dat alleen nog online, maar Van der Schaaf hoopt nog voor de zomer een fysiek Steunpunt Huren te kunnen openen in één van de gemeentegebouwen.

Groningen probeert huisjesmelkerij uit te bannen

Groningen kampt met een krappe huurwoningenmarkt. Naast de woningbouwcorporaties, zijn er ook tal van particuliere verhuurders actief, die zich niet allemaal even netjes gedragen; ze vragen bijvoorbeeld te hoge prijzen, onderhouden hun huizen slecht of behandelen huurders onbeschoft. De gemeente poogt op verschillende manieren de huisjesmelkerij uit te bannen en huurders een sterkere positie te geven. Zo runt ze al samen met de Groninger Studentenbond een Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag.

Het Steunpunt en het Meldpunt versterken elkaar, verwacht Van der Schaaf. ,,Het zijn wel echt verschillende dingen. Bij het Steunpunt Huren kun je hulp en adviezen krijgen, bij het Meldpunt maak je een melding die ook juridische consequenties kan hebben. Maar ik denk dat ze kunnen samenwerken en bijvoorbeeld naar elkaar doorverwijzen.’’

Op dit moment wordt het Steunpunt Huren gerund door studenten van de RUG en de Hanzehogeschool, die goed thuis zijn in het huurrecht. De gemeente werft er de komende maanden één of twee vaste medewerkers bij om leiding te geven.